Sebze meyvede rota israil

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) özellikle Rusya ambargosu nedeniyle oluşan meyve ve sebze ihracat açığının başta İsrail olmak üzere farklı ülkelerle kapatılmaya çalışıldığını belirtti.

Dünya
24 Şubat 2016 Çarşamba

TZOB Rusya’nın ambargosu başta olmak üzere; Irak, Suriye ve Bulgaristan’a yönelik yaş sebze ve meyve ihracatında yaşanan sıkıntıların ihracat rakamlarında önemli düşüşlere neden olduğunu belirtti. En büyük iki pazar olan Rusya ve Irak’ın Türkiye’den ithalatın azalması ihracat rakamlarını büyük oranda olumsuz etkilerken, bu açığı kapatan en önemli pazar İsrail oldu.

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) özellikle Rusya ambargosundan etkilenen meyve ve sebze ihracatı açığının başta İsrail olmak üzere farklı ülkelerle kapanmaya çalışıldığını belirtti.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya’nın ambargosunun başta olmak üzere; Irak, Suriye ve Bulgaristan’a yönelik yaş sebze ve meyve ihracatında yaşanan sıkıntıların ihracat rakamlarında önemli düşüşlere neden olduğunu belirtti. En büyük iki pazar olan Rusya ve Irak’ın Türkiye’den ithalatlarının azalmasının, yaş meyve ve sebze ihracatında yaklaşık yüzde 38 oranında azalmaya neden olduğunu belirten Bayraktar 2015 yılı ocak ayında 215,2 milyon dolar olan ihracatın, 2016 ocak ayında 132,7 milyon dolara indiğini açıkladı.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, bu dönemde taze sebze ihracatı yüzde 52,6 düşüşle 61,7 milyon dolardan 29,3 milyon dolara, narenciye ihracatı yüzde 37,8 düşüşle 131 milyon dolardan 81,5 milyon dolara, taze meyve ihracatı yüzde 2,8 düşüşle 22,5 milyon dolardan 21,9 milyon dolara gerilediğini vurguladı.

Rusya’nın, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulamaya koyduğu Türkiye’den domates, salatalık, kuru soğan, kırmızı lahana, brokoli, portakal, mandalina, nektarin, elma, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, tavuk ve hindi eti, tuz ve karanfil ithalatına ambargonun özellikle yaş sebze ihracatını önemli oranda etkilediğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti: “Ocak ayında, Rusya’ya yapılan ihracat, 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 86,8, Suriye’ye yüzde 56,7, Irak’a yüzde 41,2, Bulgaristan’a yüzde 39 azaldı. En büyük ihracat pazarı Rusya’ya ihracat 82,9 milyon dolardan 10,9 milyon dolara, ikinci büyük ihracat pazarı Irak’a ihracat 44,8 milyon dolardan 26,3 milyon dolara indi.”

İSRAİL’E İNANILMAZ ARTIŞ

TZOB’un verileri, İsrail’i yapılan ihracatta ise inanılmaz bir artış olduğunu gösteriyor. Verilere göre İsrail’e ihracat yüzde 4.043, İtalya’ya yüzde 60, Suudi Arabistan’a yüzde 49, Polonya’ya yüzde 40, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 38 oranında arttı. İsrail’e yönelik ihracatın bedeli ise 66 bin dolardan 2,7 milyon dolara yükseldi.