Mossad ve Şin Bet’e demokrasi ayarı

İsrail’de hazırlanan yeni bir kanun tasarısı, halihazırda direkt olarak başbakana rapor veren Mossad ve Şin Bet’i bakanlar kuruluna bağlayacak.

Dünya
22 Şubat 2016 Pazartesi

Yeni kanun eğer İsrail meclisi Knneset’ten onay alırsa iki istihbarat kurumu da yeni kurulacak haber alma  bakanlığına bağlı olacak ve tüm maddi harcamaları daha saydam hale gelecek. 

Yedioth Aharonot gazetesinin verdiği habere göre, söz konusu kanun değişikliği İsrail’in dünyaca ünlü haber alma  örgütlerinin yönetimini  demokratik batı standartlarına getirecek. 

İsrail’in liberal partilerinden Yeş Atid milletvekilleri Ofer Shelah ve  Yaakov Perry tarafından hazırlanan kanun teklifinin meclisin radikal kanadından büyük tepki alacağı belirtiliyor. 

Knesset Üyesi Shelah basına yaptığı açıklamada söz konusu kanunun çok önceden yürürlüğe girmesi gerektiğini belirtti ve şöyle konuştu:

“Şin Bet ve Mossad doğrudan başbakana hesap veriyor dolayısı ile İsrail ordusu ve diğer devlet kurumları gibi hükümetin herhangi bir denetimine tabi değil. Batıda bu tip kurumlar bakanlık gözetimindedir.” 

Şin Bet  ya da diğer adı ile İç Güvenlik Örgütü, İsrail vatandaşlarının güvenliğinden sorumlu bir istihbarat örgütü olarak çalışırken, Mossad, dünya çapında İsrail ulusuna tehdit olabilecek konular hakkında bilgi topluyor.