ABD Yüksek Mahkemesinin Yahudi olmayan Yahudi yargıcı

JTA konuk yazarı Avukat Nathan Levin, zamansız ölümü ile ABD Yüksek Mahkemesi Heyetinin dokuz koltuğundan birini boş bırakan Yargıç Antonin Scalia’yı anlattı.

Dünya
19 Şubat 2016 Cuma

Scalia’nın Harvard Üniversitesinden sıra arkadaşı olan hukukçu Levin, yargıcın kendisine söylediği şu sözleri unutamıyor:

“ABD Yüksek Mahkemesinde şu anda Yahudi bir yargıç yok, ama ben kendimi Yahudi bir yargıç gibi hissediyorum.”  

Yahudi asıllı  Abe Fortas’ın 1969’da emekli olması sonrası, 25 yıl boyunca ülkenin en büyük anayasa otoritesinde  Yahudi bir yargıç yer almadı. Zamanın ABD Başkanı Bill Clinton  1993 yılında Ruth Bader Ginsburg’u  yüksek mahkeme yargıcı olarak atadı. 

Geçtiğimiz hafta Texas’ta tatildeyken uykusunda 79 yaşında hayata veda eden Yargıç Antonin Scalia, 1986 yılında Başkan Ronald Reagan tarafından atanmıştı. 

New York’ta Yahudilerin yoğun olduğu bir ortamda yetişen Yargıç Scalia verdiği hükümlerde sık sık Tevrat ve Talmud’dan referanslar vermesi ile tanınan bir yargıçtı.

Yargıç Scalia,  bir defasında da   Levin’e  gelerek, diğer yüksek mahkeme üyelerini  nasıl Yahudi din okulu Yeşiva hakkında aydınlattığını anlatmıştı. 

Merhum Yargıç Scalia  ve  Yahudi Avukat Levin 1960 yılında Harvard Hukuk Fakültesini iftihar derecesi ile  bitirmişlerdi. 

İki hukukçu 1960 yılında dünyanın en prestijli okullarından olan Harvard’ı bitirdiklerinde mezun olmayı başaran 500 kişinin arasında tek bir siyahi Amerikalı yokmuş. Kadınların sayısı ise sadece 10’muş.