Bahreyn’de ayaklanmanın beşinci yılında çatışma

Körfez’in ada ülkesinde, demokrasi yanlılarının protestolarının beşinci yılında, toplanan kalabalıkla güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıktı. Olaylarda birçok genç tutuklandı.

Dünya
15 Şubat 2016 Pazartesi

Devlet kontrolündeki Bahreyn Haber Ajansı (BNA, halkın çıkarına aykırı davranarak ayaklandıkları ve kışkırtıcı hareketlerde bulundukları iddia edilen ve sayısı belirtilmeyen pek çok reşit olmayan gencin tutuklandığını bildirildi.

Haftasonu başkent Manama’da çıkan olaylarda polis, lastik yakan ve polislere çeşitli moloz fırlatan, çoğu yüzü maskeli gençlere karşı gözyaşı bombası, gaz bombası ve tazyikli su kullandı.

Gençlerin çoğunun ellerinde aralarında Ocak ayında Suudi Arabistan’da infaz edilen Şii din adamı Nimr al-Nimr’in resminin de bulunduğu şehitlerin posterleri olduğu gözlendi.

2011 yılında başlayan Arap Baharı sonrasındaki kan dökülmesinden geçmişte Mısır, Libya ve Suriye gibi diğer Arap ülkeleri kadar etkilenmemiş gibi duran küçük bir krallık olarak Bahreyn’de sadece bir milyon üç yüz bin kişilik nüfusa karşın hafta sonu yaşanan olaylarda yüz kişiden fazla can kaybı olduğu ve binlerce kişinin tutuklandığı bildirildi.

Bahreyn hükümeti İran’ı göstericileri desteklemekle suçlayarak, göreceli olarak daha liberal sayılabilecek ve  tedbirli adımlarla reforma giden Bahreyn yönetimini yerinden etmeye çalışan aşırı sağcı bir ülke olmakla itham etti.