Clinton’ın İsrail e-postalarına sansür

Dünya
15 Şubat 2016 Pazartesi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hillary Clinton’ın dışişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde kişisel e-posta adresinden gönderdiği ve “gizli” olarak sınıflandırılmış 84 e-posta dahil olmak üzere, toplam 550 e-postayı kamuya yayınlandı. Yayınlanan e-postalardan ‘gizli’ olarak sınıflandırılmış olan iki e-posta İsrail ile ilgili.

E-postalardan biri, Ağustos 2012’de Sina Yarımadasından İsrail’e yapılan sınır ötesi saldırı sonrasında, Clinton ile ABD’li üst düzey yetkililer arasında ve Clinton ile Ortadoğu Danışmanı Dennis Ross arasında geçen bilgi alışverişleri dahil ABD’nin, İsrail ile ilgili politikaları hakkında bilgiler içeriyor. Ancak elden geçirilip sansürlenerek yayınlanan nüshalardaki içerik hemen hemen hiç anlaşılamıyor. ABD-İsrail gerginlikleri ile ilgili olan Ross’a ait e-posta 2037 yılında kamuya açık olacak. Konu satırında Netanyahu’nun baş danışmanlarından İzak Molho’ya atfen, “Sina gerginliğinde Molho” sözleri geçen, ABD’nin İsrail Büyükelçisi Dan Shapiro ve Devlet Müsteşarı Wendy Sherman dahil ABD yetkilileri ile paylaşılan diğer bir e-posta ise 2032 yılında kamuya açık olacak. 

Yayınlana e-postaların bir kısmı ise Obama yönetiminin üst düzey yetkililerinin Suriye, Libya ve Çin ile ilgili görüşlerini içeriyor. Eski Dışişleri Bakanlığı tarafından kurulan özel bir sunucu üzerinde depolanan ve hükümetin bilgi güvenliği politikası dışında tutulan e-postaların, Hillary Clinton’ın başkanlığı için tehlike oluşturduğu düşünülüyor.