Ölümsüz Denizanası

Ölümsüz olmak birçok kişinin hayali, ama dünya üstünde bunu başaran tek bir canlı var: Bir denizanası.

İzzet BONOFİYEL Diğer
17 Şubat 2016 Çarşamba

 Turritopsis Dohrnii adıyla bilinen ve sadece açık denizlerle okyanuslarda rastlanan denizanası ‘denizlerin Benjamin Button’ı olarak anılıyor. Yaşlandığı zaman ölmek yerine gittikçe gençleşen bu denizanası türü sürekli yeni bir hayata başlıyor ve hiç ölmüyor. Tabii ki fiziksel olarak bir şiddete maruz kalmadığı sürece. Bilim insanları ve biyologlar bu gençleşmenin sırrının bir hücreyi bir başka hücre tipine çevirme yeteneği olduğunu düşünüyor. Yapılan araştırmalara göre insanda bulunan kök hücrenin de bu beceriye sahip olduğu düşünülüyor.

Haftanın Sayıları

8,5 metre  Ben Stiller’›n Zoolander-2 filminde kulland›€› selfie çubu€unun boyu.

429 adet  Philadelphia Kanat Yar›flmas›nda Yar›flmac› Molly Schuyler’in yedi€i tavuk kanad› adedi

% 45 Haftada 3 veya daha fazla spor yapan 45 – 64 yafl aras› Amerikal› oran›

 

150 BİN PENGUEN ÖLDÜ

Antartika’da Commenwealth Körfezinde büyük bir Adelie penguen kolonisi, bir su kütlesinin yakınlarında yaşıyordu. Ancak 2010 yılında kopan 2900 kilometrekare büyüklüğündeki bir buz dağı körfezde sıkışınca penguenlerin denize çıkışını kapattı. Beslenebilmek için denize 60 kilometre yol yapmaları gereken penguenler bu zorlu yolculuğa dayanamadılar. Avustralya New South Wales Üniversitesinin 2011 yılında yaptığı araştırmaya göre bölgede 160 bin penguen vardı. Şimdi yapılan ölçümde ise 10 bin kadar penguen kaldığı belirlendi. Uzmanlar denizdeki buzulların kırılmaması halinde önümüzdeki 20 yıl içinde söz konusu bölgede penguen kalmayacağını belirtti.

 

1 OCAK 1970 TARİHİNE DİKKAT

iPhone, iPad ya da iPod’unuz varsa 1 Ocak 1970 tarihinden uzak durun. Elle tarih ayarı yaparken cihazınıza yanlışlıkla bu tarihi girerseniz telefonunuz bir daha düzeltilemeyecek şekilde hasar görüyor. iOS8 ve iOS9 kullanan 64 bit Apple ürünlerinin tarih ayarlarında oluşan bir program hatası telefonu iTunes’tan yeniden yapılandırmaya da izin vermiyor. Sorunun kaynağı henüz tam olarak belirlenemedi ancak spekülasyonlara göre 1 Ocak 1970 tarihi bu ürünlerde sıfır değeri olarak belirlenmiş olabilir. The Guardian gazetesi bunun denenmemesi konusunda okuyucularını uyardı. Apple yaptığı açıklamada bir güncellemeyle bu sorunu ortadan kaldıracaklarını belirtti.

 

ÇIKAN

Samatha Bee: Ünlü komedyenin yeni şovu “Full Frontal with Samantha Bee” yayında

İNEN 

Arılar:  Bir araştırmaya göre insanlar arı nüfusunun

azalmasına sebep oluyormuş.

ÇİNLİ GAZETECİNİN AMERİKA’YA UÇMASI ENGELLENDİ

Çin’de milyonlarca insanın ölümüne karşı savaşmış bir gazeteci olan Yang Jisheng Amerika’ya gidemedi. Ülke dışına çıkması yasaklanan gazeteci, Pekin’in haber servisi Xinhua’dan emekli olmuş ve aralık ayında Harvard Üniversitesi tarafından değerli bir ödül olan Louis M Lyons Ödülüne layık görülmüştü.

Ödüle uygun görülme sebebi 20. yüzyılın en ölümcül insan yapımı trajedisinde “hırslı ve korkusuz habercilik” yapmasıydı. Yang ödülünü önümüzdeki ay Massachusetts’de yapılacak olan törende almayı umuyordu. Yazdığı 1200 sayfalık kitapta Çin’deki komünist liderlerin 1958-1961 yılları arasında korkunç bir açlığa, kıtlığa yol açıp, en az 36 milyon kişinin ölümüne sebep olduğunu anlatmıştı. Kendi babası da süreçte kaybetmişti. Harvard Yang’ın bu başarısını onurlandırmak için ödül vereceğini açıkladığında; karanlıktaki gerçekleri açığa çıkartan ve insanlığın zorlu zamanlarını aydınlatan gazetecileri tanıma anlamında da bir umut olmak istediklerini belirtti. Ancak 75 yaşındaki gazetecinin ödülünü almak için ABD’ye girişi yasaklandı. Pekin’de yaşayan Yang konu hakkında konuşmayı reddetti. Yang, geçtiğimiz yıl İsveç’te bir ödül almaya gidebilmişti.

 

Haftanın Sözü

 

ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore’nin  uzaya uydu fırlattığını duyunca :  “Kendi insanlarını beslemekte pek iyi değiiler, ancak kendi silahlar›na büyük yatırım yapıyorlar” dedi.

 

Haftanın Karikatürü