MISIR DEVLET BAŞKANI EL-SİSİ “Mısır demokrasiye geçişini başarıyla tamamladı”

Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah El-Sisi geçtiğimiz cumartesi 596 üyeli Mısır parlamentosuna 32 dakikalık bir konuşma yaptı.

Dünya
17 Şubat 2016 Çarşamba

Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah El-Sisi geçtiğimiz cumartesi 596 üyeli Mısır parlamentosuna 32 dakikalık bir konuşma yaptı. Mısır Devlet Televizyonu tarafından yayınlanan konuşma daha başlamadan “tarihi” olarak ilan edildi. Sisi parlamentoda Mısır bayrakları ile karşılarken konuşması sık sık tezahüratlar ile bölündü.

Sisi konuşmasında 2011’de Arap Baharından sonra karışıklığa düşen ülkenin artık demokratik bir hukuk devletine geçiş yapmayı başardığını iddia etti. Mısır Lideri ülkenin ekonomik problemleri olduğunu ve köktendinciler ile mücadelenin sürdüğünü kabul etmekle beraber ülkede temsili demokrasinin ve anayasal kurumların yerleştiğini belirtti.

Mısır Lideri konuşmasında, Sina Yarımadasındaki cihatçı gruplar dahil olmak üzere tüm terör örgütleri ile mücadele etmeye devam edeceklerini bildirdi. İsrail-Filistin konusunda da Sisi, Filistin meselesinin aynı zamanda Mısır halkının meselesi olduğunu, en yakın zamanda bir çözüme ulaşılması gerektiğini belirtti.

AMERİKAN YAHUDİ TEMSİLCİLERİ MISIR LİDERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Amerikan Yahudi Organizasyonu Başkanları Konferansı (Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations) heyeti, geçen haftaki Türkiye ziyaretinin ardından Mısır’a gitti.

Mısır Başkanı Abdulfettah El-Sisi ile görüşen heyet 2 saatlik toplantıda ABD-Mısır ilişkileri, terörle mücadele, İran ile ilişkiler ve İsrail-Mısır ilişkileri hakkında görüştü. Toplantı sonrasında demeç veren heyet sözcüsü görüşmelerin samimi ve verimli olduğunu, uluslararası arenada karşılaşılan engelleri aşma ve uluslararası işbirliğini arttırma konusunda yapılabilecek eylemler konusunda iyi bir fikir edindiklerini belirtti.