Fransız Yahudileri daha dindar, fakat daha az güvende hissediyorlar

Fransa Yahudileri arasında yapılan detaylı bir anket, cemaatin korku içinde yaşadıklarını ortaya koyuyor: Üçte ikisi tehdit ediliyor; yarısı fiziksel ya da sözel saldırıya uğruyor.

Dünya
17 Şubat 2016 Çarşamba

Derleyen: Esra Can

 

Fransa’da yapılan bir ankete göre, Yahudiler terör korkusu yaşıyor ancak inançlarını gizlemek istemiyorlar.

Birçok Fransız Yahudi’si kendilerini dinleri veya gelenekleriyle ifşa ediyorlar. Yine yapılan ankete göre genç erkeklerin yaklaşık yüzde 50’si takke ile dolaşıyor.

Fransız Kamuoyu Enstitüsü (IFOB) tarafından yayınlanan istatistikler, yarım milyon Yahudi'nin yüzde 53’ünün az veya çok dindar bir yaşam tarzları olduğu ve gün geçtikçe genç kesimin din kurallarına daha çok uymaya başladığını ortaya çıkardı. Buna en basit örnek şu veriden anlaşılabilir: 35 yaş ve altındaki Yahudi erkeklerin yüzde 41’i başlarını örtüyor. Bu oran yaşlı kesime kıyasla daha yüksek.

Yapılan araştırmalar doğrultusunda, komitenin vurguladığı nokta, Fransa'da değişen sosyal koşullardan dolayı Yahudilerin kendilerini toplumdan soyutlamaya başladıkları yönünde oldu. Eski nesil daha laik ve Fransız Cumhuriyeti değerlerine daha hakim iken, genç nesil dine bağlı yaşam tarzlarıyla birlikte çocuklarını da farklı eğitim kurumlarına gönderiyorlar. Doğal olarak iki grup arasındaki farklılıklar dini bayramlara yaklaşımlarında daha fazla ortaya çıkıyor. İsrail’e göç oranları da bu sosyal veriyi doğrular nitelikte… Dindar kesimin yüzde 69’una karşı laik Fransız Yahudilerin sadece yüzde 29’u İsrail'e göçe hazır olduğunu belirtiyor. 

Yahudilere karşı ırkçılık ve ayırımcılık

Ankette yer alan diğer bir konuda Fransız Yahudilerinin kişisel güvenlikleri. Katılımcıların yüzde 68’i bu ülkede kendilerini güvende hissetmiyor, (Nüfusun tamamında bu oran yüzde 32) yüzde 40’ı da İslam'ı tehdit olarak gördüğünü belirtiyor. 

Katılımcıların yüzde 63’ü dediğine göre, Müslümanların sayısının gittikçe arttığını ve sağcı-solcuların Yahudilere karşı ırkçılık ve ayrımcılık atmosferi yarattığını belirtiyor. Anket verileri de bu düşünceyi doğrular nitelikte: Yüzde 63, Yahudi oldukları için en az bir kez hakarete uğramış, yüzde 51 tehdit edilmiş ve yüzde 43 fiziksel şiddete maruz kalmış.

Katılımcıların yüzde 87’si İslami terör dalgasının Fransa'yı sarmasından korkuyor.

Anketi yanıtlayanların 59’unun aile üyelerinin bir kısmı ve arkadaşları son birkaç yıl içinde Fransa'yı terk etmiş, çoğunluğu ise İsrail'e gitmiş. İsrail'e göç edenlerin yarısı orada kendilerini daha güvende hissettikleri için gittiklerini belirtiyor. Sadece yüzde 9’luk bir kesim ideolojik nedenlerden İsrail’e taşındığını vurguluyor.  Araştırmacılar bu veriyi artık “Siyonizmin tek başına yeterli olmadığının” kanıtı olarak değerlendiriyor.

Şu anda Fransız Yahudilerinin yaklaşık yarısı - takriben 250 bin kişi - göç etmeyi düşünüyor. Bunların içinden dörtte biri Amerika, Kanada ve İngiltere gibi farklı ülkelere, yüzde 20’si ise İsrail'e gitmeyi düşünüyor.