Sırbistan’dan Holokost kurbanlarına tazminat yasası

2. Dünya Savaşı’nda, Yahudilerin el konulan malların iadesi için uğraş veren Holokst uzmanlarına Sırbistan’da hukuki bir zafer elde etti. Sırp parlamentosu Holokost sırasında ve ertesinde el konulan Yahudi mülkleri için tazminat ödemeyi öneren kanun teklifini onayladı.

Dünya
17 Şubat 2016 Çarşamba

Cuma günü Sırp ulusal meclisinde kabul edilen kanun, önümüzdeki 25 yıl boyunca ülkenin Yahudi toplumuna yıllık 1 milyon doların üzerinde tazminat ödenmesini öngörüyor.

Bugüne kadar Doğu Avrupa’daki birçok ülke bireysel mirasçıların iddialarını göz önüne alırken, hiçbiri bugüne kadar sahipsiz kalan Yahudi mallarının iadesi yönünde bir kanun geçirmemişti.

Holokost kurbanlarının ve mirasçılarının hakkettikleri tazminatları alabilmesi için mücadele eden WJRO (World Jewish Restitution Organization) Operasyon Başkanı Gideon Taylor, diğer ülkelerin de Sırbistan’ın izinden giderek, mirasçısı olmadıkları Yahudi mülklerini iade etmeleri ümit ettiklerini belirtti. Taylor, “Böylelikle muhtaç durumdaki Holokost mağdurlarına yardım edilmiş, ölenler anılmış ve yok edilen Yahudi toplumları yeniden canlandırılmış olacak” dedi.

2009’da 46 ülke sahipsiz kalan mülkler için tazminat öneren anlaşmaya imza atmıştı. Bu ülkeler arasında bulunan Polonya’nın payına milyarlar düştüğü tahmin ediliyor. Macaristan zamanında sınırlı bir tazminat ödemeye razı olsa da bu kararını yasalaştırmamıştı. Dolayısıyla geçtiğimiz haftaya dek hiçbir ülkeden bu konuda yasa geçirmek yönünde bir adım gelmemişti. İsrailli bir yetkili Sırbistan’ın bu kararının ardında AB’ye girme hedefinin yattığını belirtti.