‘Polonya Ölüm Kampları’ terimine ceza geliyor

Polonya Adalet Bakanı hafta sonu, ilgi çekici bir açıklama yaptı. Savaş sırasında Naziler tarafından Polonya topraklarında kurulan toplama kamplarına “Polonya Ölüm Kampı” denmesi ve bu ismin kullanılması cezalandırılacak.

Dünya
17 Şubat 2016 Çarşamba

Polonya hükümeti, tarihi kayıtlar ve gazetelerden yanlış anlaşılmalara yol açan ‘Polonya Ölüm Kampları’ tanımı ortadan kaldırmak için uzun zamandır çaba gösteriyor. 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi işgalinin yaşandığı ülke, işgal altındaki toplama kamplarından dolayı Holokost’tan sorumlu tutulma yanlışını ortadan kaldırmak amacında.

Naziler en vahşi katliamlarını yaparak milyonları öldürdükleri Auschwitz-Birkenau, Sobibor ve Treblinka kamplarını Almanya toprakları yerine işgal altındaki Polonya topraklarına inşa etmişlerdi. Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro radyo RMF’ye yaptığı açıklamada, “Bu düzenleme lanetli bir şekilde suçlanan Polonya halkının beklentilerini karşılıyor. 2. Dünya Savaşı’nda Holokost’u yapan Almanlar dahil, Avrupa ve dünyada ülkemiz toplama kampları ve gaz odalarıyla anılıyor. Bu yalana artık bir son verilmesi gerekiyor, bu bir sorumluluktur” dedi. ‘Polonya Ölüm Kampları’ tanımı Polonya haricindeki birçok yabancı kaynakta yer alıyor.