Göçmenlere Yahudi kuruluşlarından destek

ABD’de bir grup Yahudi derneği tarafından kurulan New York merkezli insani yardım kuruluşu Yunanistan’ın Lesbos Adasına akın eden binlerce mülteciye tıbbi yardımda bulunmak üzere harekete geçti.

Dünya
17 Şubat 2016 Çarşamba

The Afya Foundation adlı yardım kuruluşunun genel koordinatörü Daniella Butin, ihtiyaç ve eksikleri belirlemek üzere adaya gittiğini ve döner dönmez eksik ilaç ve kurtarma malzemelerinin adaya gönderilmesi için harekete geçtiklerini açıkladı. Adadaki durumun ‘korkunç’ olduğuna dikkat çeken Butin, “Hastanelerde, doktorların elinde ne gerekli ekipman ne de yeterli ilaç var. Yunan Sahil Güvenlik’e ait botlar her gün denizden onlarca mülteciyi topluyorlar ancak ellerinde boğulan kişilere müdahalede bulunacak araç gereçleri yok”  dedi.

Geçtiğimiz bir yıl içinde, çoğunluğu Suriye olmak üzere, Irak, İran ve Afganistan’dan Avrupa’ya gitmek isteyen yüz binlerce göçmen Lesbos Adasına gitti.

Butin, “Bu seyahatimizde adaya elimizden geldiğince ekipman göndermeye, mevcut sistemi korumak, yerel halkla birlikte göçmenlere de destek olmak için elimizden geleni yapma kararı aldık” dedi.  Butin adada yenilenen bir hastanenin gerekli tıbbi malzemesi olmadığı için boş durduğuna, elde olan ilaç ve malzemelerden tüm imkânlar zorlanarak istifade edilmeye çalışıldığına değindi.

New York’a elinde adadaki tüm hastanelerin eksik listesiyle dönen Butin, adaya gönderilen ilk yardımın American Jewish  Joint  Distribution (JDC) aracılığıyla kurulan Jewish Coalition for Disasater tarafından yapıldığını sözlerine ekledi.

Eylül ayından beri Yunanistan’daki mültecilere yardımcı olmaya çalışan İsrail yardım kuruluşu İsrAid’in de katkılarıyla şimdiye kadar 1,2 milyon dolardan fazla para toplayan kuruluş Suriyeli göçmenlere tıbbi ve psikolojik destek yardımında bulunuyor.

İsrail ayrıca Yunanistan Sağlık Bakanlığı’na şu ana kadar 1,5 tonluk ilaç yardımında bulundu.

Butin, “Yapılan yardım miktarını arttırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Buradaki Yahudi cemaati ve New York civarındaki sinagoglardan şu ana kadar çok büyük destek aldık. Amacımız toplanan para miktarını birkaç yüz bin dolar daha arttırmak ve bir an önce ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak,” diyerek konuşmasını sürdürdü.