70 yıl sonra 170 bin cinayetle suçlanan adam

90 yaşındaki Auschwitz Kampı gardiyanı Reinhold Hanning, Almanya-Dortmund’da çıktığı mahkemede 170 bin cinayete yataklık etmekten suçlandı.

Dünya
16 Şubat 2016 Salı

Alman hükümetinin yeni  aldığı bir karar ile  bu yıl mahkemeye çıkartılan dört Naziden biri olan Hanning’in duruşmasında  olaylara tanık olan üç Holokost kurtulanı da ifade verdi.

Hanning’in aleyhine Dortmund Savcılığı tarafından  açılan dava dosyasında, Macaristan, İsrail, Kanada, İngiltere, ABD ve Almanya’dan 40 farklı  Holokost kurtulanı da müşteki olarak yer aldı. 

Gönüllü olarak Alman Nazi ordusuna yazılan SS eski subayı sadece birkaç metre mesafe ile oturduğu eski kurbanlarının yanında hiçbir duygu emaresi göstermedi. 

Tanıkların dinlenmesi sırasında, “kremotoryum, yakılan cesetlerin dumanı, çırılçıplak mahkumların gaz odalarına götürülmesi” gibi ifadelerin telaffuz edilmesi bile eski SS subayının yüz ifadesinde herhangi bir değişikliğe neden olmadı. 

Hanning doğrudan cinayet işlemekle suçlanmasa da, savcılık mütalaasında eski Auschwitz gardiyanını, sorumlu olduğu dolayısı ile, suça yardım etmek, cinayetleri hızlandırmak ve yataklık ile suçladı. 

Auschwitz Ölüm Kampında, 2. Dünya Savaşı’nda çoğunluğu Yahudi asıllı 1,1 milyon kişi katledilmişti.