Rusya okulları, hastaneleri bombalıyor: 50 Ölü

Uluslararası toplumun geçtiğimiz cuma ateşkes konusunda aldığı karardan günler sonra Rus uçaklarının Suriye’nin kuzeyinde sivil hedefleri vurduğu rapor edildi.

Dünya
16 Şubat 2016 Salı

AP Ajansının teyit edemediği raporlara göre, okul, hastane gibi sivil kuruluşların hedef olduğu hava saldırılarında en az 50 kişi hayatını kaybetti

AP ajansı, Halep ve civarındaki isyancı noktaları hedef alan hava akınlarının ardından Esad rejiminin büyük bir kara harekatı başlatacağını yazdı.

 Cuma günü Münih’te Rusya ve ABD’nin liderliğinde bir araya gelen  uluslararası güçler bir hafta içinde insani yardımların yerine ulaşması amacı ile ateşkes öngörmüştü.  Ancak Halep savaşı bölgede yakın zamanda bir ateş kes ihtimalini şimdiden gölgede bırakmış görünüyor.

Pazartesi günü Suriye devlet TV’sinin verdiği habere göre, Esad güçleri isyancıların kalesi sayılan Tel Rıfat’a girdi.

Esad güçlerinin Tel Rıfat’ın ele geçirmesi, onları esas hedefleri olan ve Türkiye sınırında bulunan Azzaz’a çok daha yaklaştırmış oldu.

Maaret al-Numan kasabasında  bulunan, Sınır Tanımayan Doktorlara ait bir hastane tam dört defa vuruldu ve tamamen yıkıldı.

İsyancı kaynaklara göre, Halep yakınlarında Azzaz kasabasında da bir çocuk hastanesi bombardımanda isabet aldı.

Her iki hastanede içlerinde çocukların da olduğu ondan fazla kişi öldü.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon basına son yaptığı açıklamada Halep yakınlarında Rus füzelerine hedef olan en az beş hastane ve iki okulda en az 50 kişinin öldüğünü telaffuz etti.

İngiliz risk araştırma kuruluşu Verisk Maplecrof Başkanı Daragh McDowell AP ajansına Rusya’nın Suriye stratejisini şöyle özetledi: Rusya bombalarla sığınmacı krizini mümkün olduğunca ateşlemek ve sonuçta Avrupa’ya bir baskı oluşturmak istiyor.

Rusya’nın planı bu baskı ile Avrupa ve Batıyı Suriye’de Şam ve Moskova’nın şartları dahilinde bir barışa ikna etmek.