Dünyadaki cehennem: Halep’ten kaçış

Suriye’nin Türk sınırındaki en büyük şehri Halep’te yaşayan bir vatandaş İsrail’in Yedioth Aharonot gazetesine konuştu.

Dünya
15 Şubat 2016 Pazartesi

Halep’te korku içinde yaşayan bir Suriye vatandaşı olan Abd el-Kader Abu Yusuf durumdan dolayı Amerika ve Rusya’yı suçlarken, Rus bombardımanının sadece sivilleri vurduğunu söyledi.

Abd el-Kader şöyle konuştu: “Ruslar sadece sivilleri hedef alıyorlar, şimdi anlıyorum ki İsrailliler siviller konusunda binlerce defa daha düşünceli.”

Türk sınırında  komşu  Aazaz kasabasından Abu Yusuf, Halep ve civarında isyancıların  artan Rus bombardımanı ile gerilemesi ile ortaya çıkan durumu ise  şöyle anlatıyor: “Rusların desteğinde rejimin ilerleme kaydetmesi Halep’in banliyölerini ana şehirden tamamen kopardı. Eskiden Kürt kuvvetler ile Özgür Suriye Ordusu arasında bir anlaşma vardı, ancak rejimin ilerleme kaydettiğini gören bu kuvvetler  artık bu anlaşmaya uymuyor. Halihazırda Özgür Suriye Ordusu, Halep’in Kuzeydoğu banliyösündeki tüm kasabaları ele geçirdi.

Abu Yusuf, Obama rejimini de eleştirmekten kaçınmadı ve şöyle konuştu: “Onları (ABD yönetimini) bu durumdan sorumlu tutuyorum ve diyorum ki, ABD Kürtlere oynuyor ancak bana göre sonunda Kürtler ABD’yi de İsrail’i de satacak. Eninde sonunda rejimin ve Rusya’nın yanında yer alacaklar.”

Cehennemi aratmayan bir bombardıman altında yaşadıklarını belirten Abu Yusuf sözlerine şöyle devam etti: “Bu bölgeye Ruslar her gün düzinelerce hava akını yapıyorlar. Bombardıman hiçbir ayırım yapmadan her yeri ve sivilleri de hedef alıyor.

Halbuki İsrailliler Gazze’yi bombaladıklarında, sivil kayıplardan kaçınmak için,  çok daha hassas silahlarla nokta atışı yapıyorlardı. Orada sadece 100-200 kişi öldü. Halbuki Ruslar aksine sivilleri hedef alıyorlar.

İsrail, Ruslardan binlerce defa daha insancıl.

Burada insanlar artık İsrail gelsin, bu savaşa müdahil olsun bizi IŞİD’ten, Kürtlerden ve Esad’dan kurtarsın diye dua ediyor.

Arapların İsrail’den nefretini bilmeyen yok, ama şimdi Suriye’de insanlar anlıyor ki  İsrail çok daha insancıl.”

 

Fotoğraf muhabiri ve bir isyancı olan Abu Tin al-Halabi ise Rus bombardımanı için gazeteye  şunları söyledi: “Biz yiyecek- içecek yardımı istemiyoruz. Bize uçaksavar füzesi lazım. Ruslar  bombardımanı yoğunlaştırdığından beri Halep’te 500 den fazla kişi öldü, on binlerce kişi Halep’i terk etti.”

 

Ancak Halabi, Yedioth muhabirinin “Siz terk etmeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna ise gülerek şöyle cevap verdi: “Eğer bir şehir sizin için önemli ise orayı terk etmezsiniz. Biz Esad’ı devirmeyi amaç edindik ve bunu yapabileceğimizi düşünüyoruz.”