Einstein yine haklı çıktı

Ünlü Yahudi bilim adamının 100 yıl evvel teorik olarak kağıt kalem ve matematikle varlığından bahsettiği ‘yerçekimi dalgaları’ bugün yüksek teknoloji sayesinde saptandı.

Dünya
12 Şubat 2016 Cuma

Albert Einstein fizik dünyasını sarsan Genel İzafiyet Teorisini 100 yıl evvel yayınladığında teorisini açıklarken Yerçekimi dalgalarına yer vermişti.

Ancak teorik olarak evren boşluğunda olması gereken dalgaların, deneysel ispatı o günler için imkansız idi.  

Merkezi Washington’da bulunan LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory)  adlı  teorik fizik araştırma laboratuvarlarının kurulma amacı bu dalgaları deneysel olarak saptamak. 

LIGO Genel Müdürü David Reitze, geçtiğimiz hafta CNN’e yaptığı açıklamada Einstein’ın haklı çıktığını söyledi;  Yerçekimi dalgaları var. 

Reitze şöyle konuştu: “ Yerçekimi dalgaları uzay-zaman içinde çok küçük dalgalanmalardır. LIGO’nun saptadığı dalga,  1.3 milyar yıl önce, biri güneşten 29, diğeri 36 defa   daha fazla kütleye sahip  iki kara deliğin ışık hızının yarı hızında çarpışması sonucu oldu.” 

LIGO sistemi lazer teknolojisine sahip biri Livingston-Louisiana, diğeri  Hanford,-Washington’da kurulu iki dinleme detektör- istasyondan  oluşuyor.

Bir tür gözlem evi olan bu istasyonlar evreni görsel olarak izlemek yerine çok hassas dev mikrofonlar olarak niteleyebileceğimiz aletler ile dinliyorlar.

Cihazların odaklandığı dalgalanmanın boyu ise  bir protonun boyunun binde biri!