Filistinliyi döven İsrail askerlerine 7 ay hapis

İsrail ordusunun dindar askerlerden oluşan Heredi Netzah Yahuda Birliğinde görev yapan askerlerden ikisi, Filistinli tutukluları aşağılamak ve dövmekten 7 ay hapis ile cezalandırıldı.

Dünya
12 Şubat 2016 Cuma

Askeri mahkeme kararında, adı açıklanmayan askerlerin iki ayrı olayda farklı tutuklulara elektrik şoku vererek işkence yaptıklarını, dövdüklerini  ve aşağılayıcı bir şekilde konuştuklarını yazdı.

Askerlerden biri de tüm bu yapılanları cep telefonuna çekti.  Divanı Harbe çıkarılan askerlerin komutanı ve birliğin kurucusu Rabbi Yitzhak Bar Haim, yargılama sırasında askerlerinin stres altında çalıştıklarını ve geçmiş performanslarının mükemmel olduğunu söylese de yargıcı ikna edemedi.

Divan-ı Harp heyeti, askerlerin yaptıklarını filme almalarının eylemin  hukuken taammüden olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirtti ve  7 ay hapis cezasına hükmetti.

İsrail’de normal şartlar altında dindar kişiler bunu beyan etmeleri şartı ile askere alınmıyor.  Dindar kişiler gönüllü olmaları durumunda ancak askere alınıyor.

Heredi Netzah Yahuda, yeni kurulmuş, dindar kişilerin daha kolay dini gereklerini yerine getirebilecekleri özel bir birlik.