Hamas üst düzey yetkilisini infaz etti

Gazze’yi kontrol altında tutan Hamas’ın askeri kanadı geçtiğimiz pazar günü üst düzey bir görevlisini, İsrail için casusluk yaptığı iddiasıyla infaz etti.

Dünya
8 Şubat 2016 Pazartesi

Hamas askeri kanadının açıklamasına göre İzzeddin el-Kassam Tugayları subaylarından Mahmud Eshtawi, pazar günü infaz edildi.

İnfazlar, daha önceleri Gazze’de halka açık meydanlarda uygulanıyordu. Ancak ilk kez el-Kassam Tugayları kendi subaylarından birini askeri mahkemede yargılayarak infaz etti.

Askeri kanadın açıklaması Eshtawi hakkındaki suçlamaların ayrıntıları hakkında herhangi bir bilgi vermedi. Açıklamada sadece askeri ve İslami jüri komitesinin bu kararı Eshtawi’nin ahlaki ve askeri kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle verdiği ifade edildi.

Kaynaklara göre, Eshtawi’nin görevlerinin arasında daha önce silah depolamak ve İsrail’e saldırı düzenlemek için kullanılan tünelleri denetlemek yer alıyordu. Büyük bir birimin idarecisi olan Eshtawi, İsrail’in hedefleri arasında bulunan ve sıkça suikast teşebbüslerine uğrayan el-Kassam Başkanı Muhammed Deif’in de yakın dostuydu.

Filistin İnsan Hakları Merkezinden bildirildiğine göre Aralık 2015’te Gazze’de dokuz, Batı Şeria’da ise iki infaz gerçekleştirildi. 2016 yılı başından itibaren de dört Gazzeliye İsrail için casusluk yapma iddiasıyla ölüm cezası verildi.