Toplumdan haberler: Roş Hodeş, on-line İbranice ve GKD

Toplum
8 Şubat 2016 Pazartesi

Yeniköy Sinagogunda Roş Hodeş

9 Şubat Salı sabahı Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogunda Hahambaşı Rav İsakak Haleva’nın da katılımıyla coşkulu bir Roş Hodeş tefilası gerçekleşti. Hahambaşı Rav Haleva deraşasıyla yahidleri bilgilendirdi.

Tefila bitiminde La Casa Catering tarafindan hazırlanan seuda sırasında yahidler sohbet etme imkanı da buldular.

Her isteyene on-line    İbranice dersleri

Uzun yıllar önce İsrail’e göç eden Aliya Komisyonu Başkanı Moiz Sustiel İbraniceyi öğrenmekte çektiği zorluğu başkalarının çekmemesi için yedi yıl önce, İsrail’de veya Türkiye’de yaşayanlara tecrübelerine dayanarak, bu dili öğretmeye karar verdi.

Jenny Blanga adındaki bir arkadaşıyla kısa skeçler hazırlayıp, You Tube’a yükleyen Sustiel İsrail’e gelip, dil okuluna gidemeyenlere günlük hayatlarında yardımcı olabilecek birkaç cümle, birkaç kelime öğretmeyi amaçlıyordu. İkili, hazırladıkları kısa diyaloglarla, sokakta yol sormak, markette alışveriş yapmak veya doktora gittiğinde kendini ifade edebilecek duruma gelmelerini amaçlıyor.

Bu amaçla yola çıkan Sustiel, lisan öğretme konusunda tecrübesi olan arkadaşlarına danıştı. Bu arkadaşlarından biri, yıllarca öğretmenlik yapan Dora Niyego’ydu. Kendisine internet yoluyla faydalanabileceği bilgiler yollayarak bu konuda yardımcı oldu. Daha sonra, İsrail’de İbranice öğreten okullarda kullanılan kitaplarla ve gönüllü arkadaşların yardımıyla kısa skeçler hazırlayıp, YouTube’da yayınlayan Sustiel ayrıca Facebook’ta ‘İbranice Öğrenmek İsteyenler’ grubunu kurdu. İsrail’de Türkiyeliler Birliği Derneği’nde lisan okuluna gidemeyenler için de bir sınıf açtı. Haftada bir veya iki kez onlara ders vermeye başlayan Sustiel, kursun büyük ilgi görmesiyle, yıllar önce ülkeye gelen ancak İbraniceyi konuşamayan kişiler de derslere gelmeye başladı.

Amacının modern metotla lisanı öğretip, insanların bir an önce konuşmalarını sağlamak olan Sustiel Türkiye’deki üniversitelerinden İbranice dersi alan öğrencilere de, internet yayınları sayesinde yardımcı oluyor. İlahiyat fakültesinde okuyan öğrenciler de internetteki dersleri takip ediyorlar. Dersleri hazırlamak konusunda Lizet Danon, Karen Maçorro ve Avram Arkadaş kendisine yardımcı oluyorlar.

Moiz Sustiel geçtiğimiz hafta Türkiye’ye geldi. İstanbul, Ankara ve Bursa’da on-line dersleri takip eden öğrencileri ile buluştu. Ankara’daki öğrencileri kendisini çok güzel ağırladı; hazırladıkları kısa bir piyesi İbranice sergilediler. Piyesin adı ‘Doğum Günü Hediyesi’ idi. Kendisini görmek için İzmir’den ve Diyarbakır’dan gelenler bile oldu. Bu olay karşısında çok duygulandığını belirten Sustiel, derslerine Azerbeycan ve Özbekistan’dan da katılanların olduğunu belirtti.

GKD Hanımlarının Down Cafe ziyareti

Geçtiğimiz hafta Göztepe Kültür Derneği hanımlarının ziyaret ettiği Şişli Down Cafe’de sevgi dolu bir gün yaşandı. Down sendromlu gençleri bünyesinde çalıştıran cafe’de hanımlar öğlen yemeği yerken onlarla iletişim kurarak, keyifli vakit geçirdiler. Sıcak sohbetin ardından kahvelerini içen katılımcılar bu cafe’deki çalışanların, özgüvenlerini ve sosyalliklerini paylaştılar. Farkındalık yaratmak için açılan Down Cafe’nin duvar fotoğrafları ve renkli dekorasyonundan etkilenen GKD hanımları, sevginin, uzun cümleler kurmadan da paylaşılabileceğini dile getirdiler.