Mısır’dan Hamas tünellerine su basarak imha yöntemi

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Mısır Devlet Başkanı Abdel Fattah al-Sisi’nin, İsrail’in talebiyle, Gazze’yi Mısır’a bağlayan birçok tünele su basılması emri verdiğini açıkladı.

Dünya
10 Şubat 2016 Çarşamba

İsrailli Bakan Steinitz, İsrail ile Mısır’ın güvenlik konusundaki işbirliğinin hiç olmadığı kadar iyi olduğunu ve Hamas’ın kaçakçılık amaçlı kullandığı karışık tünel sistemiyle mücadele için ‘su basma’nın en iyi çözüm olduğunu belirtti.

Geçen yıl, Mısır güçleri Gazze’ye ulaşan toplam malın yüzde 30’unun geçtiği Mısır - Gazze sınırına yakın yeraltı tünellerini, suyun altında bırakarak kullanılmaz hale getirmeye gayret etmişti.

Bir gecede Mısır on tünele Akdeniz’den pompalarla çektiği suyu basarak hepsini yıktı. Cuma günü Hamas’ın silah, roket ve inşaat malzemesi taşıdığı başka bir tünel ortaya çıkarıldı.

Bu yıkımlara rağmen Hamas geçtiğimiz hafta boyunca, “Şiddetin tırmandırılmasını istemiyoruz. Savaşa girmeye niyetimiz yok. Yakın bir zamanda bizim açımızdan savaşmak söz konusu değildir,” söyleminin arkasında durmaya devam etti.

İran ve Suriye tehdidi

Berşeva’da konuşan Steinitz, Suriye ve İran tehdidine de değindi. Bakan, “Suriye’deki İran varlığı İsrail için ciddi stratejik bir tehdittir. Suriye’deki son gelişmeler ileride ülkenin İran’ın bir uzantısı haline gelmesine yol açabilir. Bu da İsrail’in kuzeyinde İran’ın askeri ve istihbarat açısından varlığı anlamına gelir” dedi.

İç savaşın sona ermesiyle ortaya çıkacak ‘Yeni Suriye’ de İran’ın yükselen varlığını engellemek için Steinitz, İsrail’in stratejik müttefiklerine özellikle de ABD’ye dönmesi gerektiğinin altını çizdi.