Filistinliler intifada değil demokrasi istiyor

Filistinliler arasında yapılan bir araştırma İsrail’e karşı bir intifadanın patlak vermesine destek veren Filistinli sayısında çok büyük düşüş olduğunu gösteriyor. Araştırma sonuçlar El Fetih’in Gazze’deki popülerliğinin arttığını (yüzde 46) gösterirken, Batı Şeria’da bu oranın yalnızca yüzde 34 olduğunu da ortaya koydu.

Dünya
10 Şubat 2016 Çarşamba

Kendisini ‘Arap bölgesinin danışmanlık ve teknik hizmetler alanındaki öncü şirketlerinden’ biri olarak tanımlayan Ramallah merkezli AWRAD (Arap Dünyası Araştırma ve Geliştirme) tarafından gerçekleştirilen araştırmaya 1.200 Filistinli katıldı. Yüzde 3 yanılma payıyla elde edilen sonuçlara göre Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, bugün bir başkanlık seçimi olsa, kazanırdı. Araştırmaya katılanların yüzde 36’sı bugün bir seçim olması durumunda Abbas’a oy vereceğini belirtirken, yüzde 22’si Hamas lideri İsmail Haniye’ye oy vereceğini ifade etti. Araştırmaya katılanların yüzde 56’sı Filistin Yönetimi’nde başkan yardımcılığı makamının oluşturulmasını desteklerken, yüzde 30’u bu fikre karşı çıktı. Ancak, araştırma hem Abbas hem de Haniye’nin performansını olumsuz olarak değerlendiren Filistinli sayısında bir artış olduğunu da ortaya koydu.

AWRAD tarafından 2015 yılında yapılan bir araştırmada Abbas’ın performansının kötü olduğunu düşünen Filistinlilerin oranı yalnızca yüzde 31 iken, bu seneki araştırmada bu oran yüzde 35’e çıktı.

Aynı şekilde bir artış Haniye’nin performansı ile ilgili değerlendirmede de görüldü. Haniye’nin performansından memnun olmayanların oranı bir önceki araştırmada yüzde 32 iken, bu seneki araştırmada bu oran yüzde 38’e çıktı. Araştırmaya göre Abbas, Gazze Şeridi’nde Haniye’den daha popüler: Abbas- yüzde 46, Haniye- yüzde 20.

Araştırmaya katılanların yüzde 79’u Filistin Yönetimi’nin feshedilmesine karşı olduklarını söylerken, yüzde 80’lik bir kesim de acilen bir başkanlık ve milletvekili seçimi yapılmasını desteklediklerini dile getirdi.

Sonuçlar El Fetih’in Gazze’deki popülerliğinin arttığını (yüzde 46) gösterirken, Batı Şeria’da bu oranın yalnızca yüzde 34 olduğunu da ortaya koydu.