Ban Ki-Moon: İnsanları dinlerine göre suçlamanın 21. asırda yeri yok

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon soykırım anma töreninde konuştu: “Bağnazlığa ve nefretin diğer her türüne son verecek köprüler kurmamız gerekiyor”

Dünya
10 Şubat 2016 Çarşamba

Her yıl sinagogun hahamı ve bir Soykırım kurtulanı olan Rabbi Arthur Schneier'ın ev sahipliğinde düzenlenen törende İsrail'in daimi temsilcisi Danny Danon'un da aralarında bulunduğu pek çok Birleşmiş Milletler temsilcisi hazır bulundu.

Ban Ki-Moon yaptığı konuşmada, “2013 yılındaki ziyaretimde Auschwitz'de gördüklerim ve duyduklarımı sonsuza dek unutamam. Soykırım kurtulanlarının anıları ve ifadeleri bizlere zalimliğe izin verildiğinde neler olabileceğini hatırlatmalıdır. Bu anılar bize aynı zamanda insanın gücünü ve her birimizin içinde olan erdemi de anımsatır," dedi. Genel Sekreter BM'nin geçtiğimiz yıl içinde otuz altı ülkede yüz yirmiden fazla Soykırım anma organizasyonu düzenlediği bilgisini vererek, 'Soykırım Sosyal Yardım Programı' aracılığıyla Soykırım konusunda eğitim vermek için çalıştıklarını belirtti. Ban ki-Moon bununla ilgili, "Antisemitizme, Müslümanlara karşı bağnazlığa ve nefretin diğer her türüne son verecek köprüler kurmamız gerekiyor" dedi ve BM Genel Merkezinde 27 Ocak'ta yapılan Soykırım Anma Günü töreninde yaptığı konuşmada söylediği ve soykırımı inkâr eden herkesin sahteliğe yol açtığı ve yaşanan acıyla alay ettiğini belirttiği sözlerini hatırlattı.

Genel Sekreter konuşmasında, Ruanda, Bosna Hersek ve Kamboçya'da yaşanan soykırımlardan da bahsederek, günümüzde IŞİD ile Boko Haram'ın yaptıkları katliamlar, Güney Sudan ve Suriye'de yaşananların da kendisini son derece rahatsız ettiğini belirterek, "Kendimize bunların neden ve nasıl olduklarını sormalı, tekrar yaşanmasına nasıl engel olabileceğimizi bulmak için birlikte çalışmalıyız. Uluslararası insan hakları yasalarının her gün hiçe sayıldığını görüyor fakat uluslararası platformda suçluların sorumlu tutulduklarını göremiyorum. İnsanları dini inanışları, etnik kökenleri veya hangi milletten olduklarına göre suçlamak ve günah keçisine çevirmenin yirmi birinci yüzyılda yeri yoktur" dedi.

Diğer yandan Genel Sekreter’in bu konuşmasını İsrail ile gerginlik yaşadığı ve teröre destek vermekle suçlandığı günlerde yapması da dikkat çekti. BM lideri bastırılmış toplumların nefret ve aşırı uç hareketlerin beslenmesi sonucunda verdikleri tepkilerin, insani bir davranış olarak karşılanması gerektiğini ve Filistinlilerin de bu anlamda işgale tepki vermelerinin insanın doğası sonucu olduğu şeklindeki açıklamalarıyla son on gündür İsrail'i kızdırmıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sertçe eleştirdiği ve sözleriyle terörizme destek vererek Birleşmiş Milletler'in ahlaki değerlerinin kaybolduğunu daha da ispat ettiği suçlamasını yönlendirdiği Ban ki-Moon, daha önce hiç vermediği kadar sert bir şekilde bir cevap vererek The New York Times'da yer alan yazısında Netanyahu'nun adını vermese de onu kastederek kendisinin sözlerini çarpıttığını, İsrail'in doğruyu söyleyene saldırmaması gerektiğini ve iyi niyetle yapılan her eleştiriye tepki vermemesinin daha doğru olacağını belirtmişti.