Alis ve Harikalar Diyarı 150 yaşında

Geçtiğimiz ocak ayının 27. günü çocuk masallarının efsanevi ismi Alis Harikalar Diyarında’nın yazarı kitabı Charles Lutwidge Dodgson’un 150. doğum yılı idi.

Nancy Azarbad Sanat
1 Şubat 2016 Pazartesi

Yazarı ne kadar Lewis Carroll olarak bilinse de, aslen kitabı Charles Lutwidge Dodgson yazmış, John Tenniel de resimlendirmişti.

Yazar, kitabı yayınlarken ismini yayınlamak istememişti.

Aslen matematikçi olan ve çalıştığı okulun dekanı Henry Lidell ile arkadaş olan Dodgson’un, 1862’de bir piknikte Henry Lidell’in kızı Alice’e anlattığı öyküyü, küçük kızın ısrarı üzerine kaleme aldığı ve eserin böylece ortaya çıktığı düşünülür. Ancak yazar, ‘küçük eroin’ diye adlandırdığı ilham kaynağının gerçek bir çocuk olduğunu ısrarla reddetmiştir. Yayınlandığı yıl olan 1865’te, halkın ve Kraliçe Viktorya’nın takdirini kazanan kitapta, Alis adında küçük bir çocuğun bir tavşan deliğinden geçerek masalsı bir dünyadan, saf bir bakış açısı ile büyüklerin dünyasına bakması konu edilmiştir.

Zamanında küçük bir kızı eğlendirmek için uydurulmuş ve onun adını alan masal, yazıldığı zaman diliminden bugüne sanatçıların işlerine de ilham kaynağı olmuştur.

Salvador Dali’nin Alis heykelleri bunlardan bir tanesidir.

1969 yılında New York’ta Maecenas Press-Random House Dali’nin, Alis  gravürlerinin de  içinde bulunduğu özel bir edisyon yayınlamış ve her bir resmi Dali’ye imzalatmıştır.

2009 yılında Sotheby’s Müzayede Evi bu kitaplardan birini 5.313 dolara satmıştır. Ayrıca kitapların orijinal edisyonlarının müzayede satış verilerinde 18 bin Pound’a  kadar çıktığı görülmüştür.

1903 yılında sessiz film olarak sinemaya aktarılan, 2010 yılında ise Disney prodüksiyonu olarak Tim Burton yönetmenliğinde çekilen film,i kitap okumaya üşenenler seyredebilir. 

Yazarın sadece küçük bir çocuğu mutlu etmeyi hayal ettiği hikâyenin neden 150 yıldır unutulmadığı, aşağıdaki dizelerden anlaşılıyor:

 

Alice: Lütfen söyler misin bana, buradan ne yana gidebilirim?

Kedi: Bu gitmek istediğin yere bağlı.

Alice: Neresi olursa olsun, önemi yok.

Kedi: O zaman ne yana gitsen olur.

Alice: Yeter ki bir yere varayım.

Kedi: Tabii varırsın. Yürümekten yılmazsan, bir yere varırsın elbet