Eichmann’ın hayatının bağışlanması için yazdığı mektup yayınlandı

Nazi savaş suçlusu Adolf Eichmann’ın kendi el yazısıyla kaleme aldığı, Holokost’taki rolünden dolayı af istediği mektubu, İsrail 27 Ocak günü yayınladı.

Dünya
1 Şubat 2016 Pazartesi

1960 yılında Arjantin’de yakalanmasının ardından İsrail’e getirilip, yargılanıp, mahkûm edilip, ölüm cezasına çarptırılan Adolf Eichmann, mahkûmiyetinden sonra yazdığı mektupta altı milyon Yahudi’nin öldürülmesiyle sonuçlanan Hitler’in ‘Son Çözüm’ünün lojistiğini organize etmesindeki rolünü İsrail mahkemelerinin abarttığını belirtti. Dönemin Devlet Başkanı Yitzhak Ben-Zvi’ye yazılmış fakat hiç yayınlanmamış mektubu İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin, Uluslararası Holokost Anma töreninde sundu. Rivlin Eichmann’ın “Olanlardan sorumlu olan liderlerle, bu liderlerin ellerindeki salt araçlar olan ve onlara hizmet etmek için zorlanan benim gibi insanlar arasında bir çizgi çizilmelidir” cümlesini okudu.

Eichmann, “Ben sorumlu olan lider değildim ve bu yüzden kendimi suçlu hissetmiyorum... Mahkemenin verdiği kararı adil bulamıyorum ve Sayın Başkan sizden affetme hakkınızı kullanmanızı ve ölüm cezasının gerçekleştirilmemesi talimatını vermenizi rica ediyorum” şeklinde yazdı. Mektup ‘Adolf Eichmann Yeruşalayim, Mayıs 29,1962’ şeklinde imzalandı.

Holokost’u organize edenlerin önde gelenlerinden biri olan Adolf Eichmann, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra savaş suçluları kampından kaçarak 1950 senesinde Arjantin’e kaçmış ve orada farklı bir isimle yaşamıştı. 1960 senesinde Mossad ajanları tarafından Buenos Aires’de yakalanarak İsrail’e kaçırılmıştı. Güvenlik güçlerinin Eichmann’ı mahkemeye çıkartabilmesi ise Yahudi devleti için bir gurur kaynağı olmuştu. Rivlin bu davayı İsrail tarihindeki önemli bir nokta olarak andı.