İsraillilerin yüzde 25’i yeni bir Holokost’tan korkuyor

Dünya
3 Şubat 2016 Çarşamba

İsrail’de yapılan bir ankete göre katılımcıların dörtte biri, ikinci bir Holokost’un tekrar gerçekleşebileceğinden endişe ediyor; yaklaşık üçte biri de Avrupalı Yahudilerin İsrail’e taşınmaları gerektiğini düşünüyor. Anket sonuçlarının tüm bulguları Dünya Siyonist Organizasyonu (World Zionist Organization-WZO) tarafından pazar günü Kudüs’te yapılan antisemitizmin yeni formları ve İsrail’e karşı boykot (BDS) hareketi ile ilgili gerçekleşen konferansta sunuldu.

WZO Başkan Yardımcısı Yaakov Hagoel sonuçlarla ilgili basına ytaptığı değerlendirmede, “Yahudilerin kendi ülkeleri olmalarına rağmen Holokost’un tekrar olabileceğine inanmaları anlaşılamaz bir durum. Bu sonuç hem şaşırtıcı hem de çok üzücü. Ben bunun tekrar olabileceğini düşünen yüzde 25'lik kesimde değilim. İsrail Devletinin sonsuza kadar varlığını devam ettireceğine inanan yüzde 75'lik kesimdeyim. Bana göre bizim bir devletimiz olmadığı için Holokost yaşandı ama bugünden sonra böyle bir şey olmayacaktır” dedi.

Katılımcıların yüzde 46'sı Avrupa’daki antisemit olayların artış göstermesine rağmen orada yaşamaya devam eden Yahudileri anlayabildiklerini belirtirken yüzde 39'luk bir kesimin Avrupa Yahudilerinin bu artan şiddet nedeniyle İsrail’e taşınmaları gerektiğini düşünüyor. Yüzde 83'lük yüksek bir oran, İsrail hükümetinin göçmenlerin piyasada iş bulabilmeleri ve ekonomiye katkıda bulunmaları için müdahale etmesi gerektiğini, yüzde 30'luk bir kesim de hükümetin işverenleri belli sayıda pozisyonu yeni göçmenlere tahsis etmeleri için zorlaması gerektiğini düşünüyor.