İsrail üniversitesi raporu: “Hava kirliliği hamilelikte risk”

İsrail’de Hayfa Üniversitesinin yaptığı bir araştırma, hava kirliliğinin hamilelikte bebeğin kilo almasını engellediğini ortaya çıkardı.

Dünya
1 Şubat 2016 Pazartesi

Üniversite raporunun sonuç bildirgesine göre, hava kirliliğinin yoğun olduğu ortamlarda gelişen bebeklerin kafa çapı, temiz bölgelerde olanlara göre yüzde 20-30 daha küçük. Hamilelikte anne karnında büyüyen bebeğin kafa çapı gelişimi uzmanlar açısından çok önemli bir kriter.

Araştırmayı Hayfa Belediyesine bağlı sağlık işlerinden sorumlu bir kurum yaparken, finansmanı İsrail’in petrol şirketleri ve İsrail elektrik tekeli Hevrat Haşmal tarafından yapıldı.

Hevrat Haşmal ve petrol şirketlerinin üretim tesislerini genişletme taleplerini dikkate alan Hayfa Belediyesi söz konusu araştırmayı zorunlu kıldı.

20 bilim adamının yaptığı araştırma sonuçlarını değerlendiren İbrani Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hagai Levin şöyle konuştu: “Hamilelikte ve doğum sonrasında  bebeğin kısa vadeli olsa da yaşadığı  kilo kayıplarının, ileriki yaşlarda kronik diyabet, hipertansiyon ve zeka geriliğine neden olduğu bilinmektedir.”

Söz  konusu çalışmanın sonuçları İsrail’in Kanal2 TV’sinde  de yayınlandı.