Berlin’de Holokost sanatı müzesi açıldı

Her an ölümün peşlerinde olduğu, savaşın ve ırkçılığın en dehşet verici anlarını yaşamış Yahudi sanatçıların Holokost sırasında yarattığı 100 eser Berlin’de sergileniyor.

Dünya
29 Ocak 2016 Cuma

Nelly Toll, annesi ve  babası ile Hıristiyan bir ailenin evinde küçücük bir mahzende saatler boyu saklanmak zorunda olduğunda, sadece 8 yaşında idi. Nazilerin onları bulduğu anda ölüm kampına göndereceğini bildiği halde, küçük kız saklandığı yerde renkli resimler yapmaktan vazgeçmemiş. Küçük Nelly, etrafında yanan cehenneme karşı resimlerinde güzel ancak kayıp bir dünyayı resmetmeye devam etmiş.

Bugün İsrail’deki Yad Vaşem müzesinin mülkiyetinde olan Nelly’nin resimleri  ve savaş sırasında tuttuğu günlük diğer, Holokost devrinin Yahudi sanatçıları eserleri ile birlikte Berlin’in Tarih Müzesi’nde  sergileniyor.

 Böylece Yad Vaşem’in bir koleksiyonu tarihi boyunca ilk defa Kudüs dışında bir yerde sergilenmiş oldu.

Yad Vaşem’in kayıtlarına göre, sergide eserleri olan 50 sanatçının 24’ü Naziler tarafından öldürülmüş.

Çoğu eser saklanılan yerlerde, toplama kamplarında ve gettolarda yapılmış.

Nelly Toll, bugün bu sanatçılardan hayatta kalan tek kişi.

Ölümün yanı başında iken bile renkli resimler yapmayı başarmış dünün küçük kızı yıllar sonra şöyle konuştu: “Saklandığım yerden 60 resim yaptım. Resimlerimde yarattığım karakterlerle saatlerce kendi kendime konuştuğumu hatırlıyorum.”

Holokost’ta babasını ve erkek kardeşini  kaybeden Nelly Toll, savaştan sonra ABD’ye iltica etmiş ve halen orada yaşıyor.

Geçtiğimiz pazartesi günü Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından açılan sergi 3 Nisan’a kadar Berlin’de.