Alman Yahudileri tehdit altında

Alman Yahudi Cemaati liderleri ülkede yaşayan Yahudilerin güvenlik sebebiyle tehlike altında olduklarını açıkladı. Geçtiğimiz hafta Alman bir gazetecinin yayınladığı haber büyük şaşkınlığa yol açtı. Haberde gazetecinin, “Almanya’da Yahudiler kendilerini güvende hissediyor mu? “sorusuna kesin bir şekilde “Hayır” cevabı aldığı yazıyordu.

Dünya
28 Ocak 2016 Perşembe

İsrail’in ana akım gazetelerinden Jersualem Post’a açıklamada bulunan, kendisiyle de röportaj yapılan Hamburg Yahudi Cemaati sözcüsü Daniel Killy, “Burada artık güvende değiliz. Giderek artan güvenlik sorunu sebebiyle Almanya, Yahudiler için giderek tehlikeli olmaya başladı,” diye konuştu.

Killy ayrıca Yahudiler için güvensiz ortama yol açan faktörleri aşırı sağcılarının edindiği yeni alanlar, politik kredibilitenin kaybolması ve ulus gücünün çözülmeye başlaması şeklinde sıraladı.

Jerusalem Post ise yayınladığı haberde Killy’nin söylediklerine ek olarak en tehlikeli etkenin Almanya’nın Müslüman ülkelerden kabul ettiği bir milyondan fazla ‘Yahudilik ve İsrail nefretiyle yoğrulmuş’ göçmenler olduğunu belirtti.

Haberde Wuppertal’de yaşayan 2 bin kadar Yahudi’nin artık kendini güvende hissetmediği yer aldı. Wuppertal Yahudi Cemaati sözcüsü Leonie Goldberg yaptığı açıklamada, “Bavulları toplama zamanlarının geçtiğine inanıyordum. Ama artık yeniden ne zaman bavullarımızı toplama durumunda kalacağımızı düşünüyorum,” sözleri ile durumun ciddiyetini dile getirdi.