Ağaçların yeni yılı Tu Bişvat’ı kutladık

Tu Bişvat her sene olduğu gibi bu sene de sinagoglarda coşkuyla karşılandı

Toplum
27 Ocak 2016 Çarşamba

İzmir Musevi Cemaati

İzmir Musevi Cemaati bu yıl yine bir ilk yaşayarak Tu Bişvat bayramını Hilton Otelinde büyük bir coşkuyla kutladı. Yaklaşık yüz elli kişinin katıldığı kutlamaya yediden yetmişe her yaş grubunun ilgisi büyüktü. Gecede, cemaatin özverili hanımlarının büyük uğraşılar vererek ve dini kurallara son derece dikkat ederek hazırladıkları ikramlar sunuldu. Gönüllü bir ailenin İsrail’den özel olarak getirdiği Etrog şekeri de misafirlere dağıtıldı.

Gecede İzmir Musevi Cemaati Başkanı Sami Azar’ın konuşmasının ardından söz alan Rav Berti DeRofe, Tu Bişvat Bayramının kaynağından ve bu tarihle ilgili kurallardan kısaca söz ettikten sonra Tora’nın insanı ağaca benzetirken vermek istediği mesajın ne olduğu hakkında bir konuşma yaptı.

Rav DeRofe konuşmasında “Ağacın kökleri insanın Emuna’sı, yani Tanrı inancı ile özdeşleşir. Bir ağacın kökleri ne kadar sağlam olursa, o denli kuvvetli rüzgârlara karşı koyabileceği gibi, kişideki Tanrı inancı da aynı şekilde, kişiye sıkıntılı anlar ve üzüntülere dayanma kuvveti verir. Çünkü inançlı bir kişi başına ne gelirse gelsin Tanrı’dan geldiğini ve o an için kötü gözükse bile aslında kendisinin iyiliği için olduğundan bir an bile şüphe duymaz. Gövde ve yapraklar ise insanın yaptığı iyi edimler ve mitsvalardır. Kişi ancak bu yolla ruhani yönden büyümeye devam edebilir. Yaptığımız her mitsva, ağacımızı biraz daha büyütmemiz demektir. Bir insanın Tanrı gözündeki değeri de aynı bir ağaçta olduğu gibi, etrafına ne kadar faydalı olabildiği ile doğru orantılı olarak artar. dedi. Konuşmanın hemen ardından Tu Bişvat Sederi’ne geçildi. Nesim Musafir önderliğinde yetiştirilen küçük ve genç koroları performanslarını sergileyerek geceye renk kattılar. Koroların gösterisi ardından çekiliş yapılarak gönüllülerin bağışladıkları hediyeler misafirlere dağıtıldı. Gecenin sonunda,  maddi manevi desteklerini esirgemeyen gönüllüler ve geceye iştirak eden cemaate teşekkür edildi.

 

Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu

24 Ocak Pazar Akşamı, Tu Bişvat Bayramı, kalabalık bir yahid grubunun ve İsrail Başkonsolosu Shai Kohen’in katılımı ile Ortaköy Etz Ahayim Sinagogunda neşe içinde kutlandı.  Hahambaşının salona gelmesiyle başlayan gece İsrail’den gelen sanatçı Moshe Kohen’in şarkıları ile devam etti. Sırası ile buğday, zeytin, hurma, üzüm, şarap (üzüm suyu) , incir, nar ve portakalın berahasının söylenip yendiği geleneksel Tu Bişvat Sederi, Haham Akaali Rav Naftali Haleva’nın yaptığı açıklamalar ile anlam kazandı. Dua aralarında, Moshe Kohen’e iki şarkı ile eşlik eden Marsel Haleva ise uzun süre ayakta alkışlandı.  Yine İsrail’den gelen ve kutlamaya ruh katan Rav Smuel Toledano’nun okuduğu dua ise dinleyenleri derinden etkiledi.

Bu gecenin gerçekleşmesine imkân sağlayan sponsorlara teşekkür eden Ortaköy Etz Ahayim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Alber Elvaşvili konuşmasının devamında her ayrıntı ile ayrı ayrı ilgilenerek davetlilere unutulmaz bir gece yaşatan Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu Hanımlar Kurulu nezdinde Berrin Yaeş, Leyla Haleva, Ester İpekçioğlu, Şeli Kapyas, Sevim Krespi, Nedim Krespi, Marsel İpekçioğlu ve İzzet Yaeş’e de minnetlerini sundu.

 

Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogu

24 Ocak Pazar akşamı Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogunda yapılan Tu Bişvat kutlamaları, Yeniköy Sinagogu Haham Akaali  Rav İzak Peres’in Tu Bişvat bayramını anlatan bilgilendirici konuşmasıyla başladı.

Rav Peres, her yıl Shevat ayının 15’inde kutlanan Tu Bişvat Bayramını ağaçların yeni yılı anlamına geldiğini,  bu bayramın günümüzde ‘ekolojik uyanış’ olarak da adlandırıldığını belirtti. Bayrama özel kutlamalar kapsamında, Tanrı’nın insanlara hediye etmiş olduğu birbirinden güzel meyvelerin, yemişlerin ve tahılların yendiğini, ancak kutsal topraklarda yetişen üzüm, incir, nar, zeytin, hurma gibi meyveleri yemeye ayrıca özen göstermemiz gerektiğini hatırlattı.

Yeni yılda henüz yemediğimiz ve ilk kez yiyeceğimiz meyveler için de ‘Şeeheyanu’ berahası söyleyerek Tanrı’ya,   bize bu sezonda bu meyveleri yeme imkânı verdiği için teşekkür edilmesi gerektiğini ve bu berahanın diğer tüm berahalardan önce söylenmesi gerektiğini vurguladı. Rav Peres’in konuşmasının ardından sederde bulunan tüm meyve ve yemişler için topluca berahalar söylendi. Ardından Talmud Tora Yeniköy tarafından hazırlanan, zamana uygun olarak, internet ortamında tüm katılımcıların cep telefonları ile bağlanabildiği bayrama özel bilgi yarışmaları yapıldı.

 

TALMUD TORA

Talmud Tora’nın Tu Bişvat kutlamaları bu sene 23 Ocak Cumartesi günü Talmud Tora eğitmenleri ve gençlerin katılımıyla hazırlanan Tu Bişvat sederinin kurulması ve berahalar eşliğinde yenmesiyle başladı. Öğrenciler meyve ve kuruyemişlerin berahalarını öğrenerek tadına vardılar.

24 Ocak Pazar günü Hisva, GKD ve Talmud Tora’nın ortaklaşa olarak GKD çatısı altında gerçekleştirdikleri Tu Bişvat faaliyetinde; konuklar soruları Talmud Tora gençleri tarafından hazırlanan online bilgi yarışması Kahoot ile yarışırken daha sonra yine gençlerin hazırlayıp sundukları komedi skeçleri izleyerek eğlenceli dakikalar geçirdiler. Daha sonra hazırlanmış olan Tu Bişvat sederindeki ikramlar berahalar eşliğinde misafirlere sunuldu.

Şişli Talmud Tora

Eran Levi ve Lemi Berker’in açılış konuşması ve kiduştan sonra Sami Habib’in yönettiği kutlamada, berahaları  çocuklar tarafından okunduktan sonra meyve ve yemişler sırasıyla  yenildi. Tu Bişvat’a özel yedi meyvenin açıklamalarını Alvin Levi, Berti Kohen,Vera Kutiel, Murat Horman,Yusuf Özşalom, Mert Nahmiyas, Moti Abravanel, Ceki Behar ve Melis Gümüştaş yaptılar. Herkesin beğeniyle izlediği, Tu Bişvat’ın anlamını vurgulayan  ve Ferda Bebahar ile Eran Levi’nin sunduğu ‘Yaşlı Adam ile Keçi Boynuzu Ağacı’ adlı piyeste yaşlı adamı Moti Abravanel,  kralı da Mert Nahmiyas seslendirdi. Talmud Tora Onursal Başkanı Sami Merter,  yaptığı konuşmada her yıl Tu Bişvat bayramında ağaç dikerek toprağa yeniden hayat verilmesi mitsvasının yerine getirilmesi gerektiğine değindi. Şişli Talmud Tora çocukları tarafından hazırlanan renkli kartondan, üç boyutlu minik ağaçlar ve meyvelerle süslenen salon, güne ayrı bir güzellik ve anlam kattı. Gönüllü Talmud Tora anneleri ve babaları tarafından hazırlanan Tu Bişvat sederi, rengârenk masa düzeni ve meyve çeşitleri ile herkese bayram neşesini yaşattı.