Holokost inkârcısının röportajını yayınlayan gazeteye şikâyet

Belçika’da bir Yahudi gazetesi, ülkenin ulusal günlük gazetelerinden birini, Holokost inkârcısının söyleşisini yayınladığı için gazetecilik denetleme kuruluna şikâyet etti.

Dünya
27 Ocak 2016 Çarşamba

Antwerp merkezli, aylık Yahudi gazetesi Joods Actueel, günlük gazetelerden bir olan De Morgen’e yönelik bir şikâyette bulundu. Joods Actueel’in Genel Yayın Yönetmeni Michael Freilich, şikâyeti Belçika’da 1995 yılında yürürlüğe giren ve ‘Holokost yaşanmadı’ demeyi yasaklayan kanuna dayanarak yaptıklarını açıkladı.

Freilich, gazeteye röportaj veren Siegfried Verbeke’nin bu kanuna karşı geldiğini belirtti. Ay başında, De Morgen’de söyleşisi yayınlanan aşırı sağcı Verbeke, “Tabii ki gaz odaları vardı, hem de yüzlercesi… Gaz odalarının fonksiyonu, insanların yanlarında getirdikleri elbiseleri dezenfekte etmekti. Ancak, insanları öldürmek için yapılan gaz odaları, hiç olmadı,” demişti.

Belçika Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi, Verbeke’nin bu sözlerine yönelik dava açmak için hazırlık yaptıklarını açıkladı. Joods Actueel ise, De Morgen gazetesinin de bu röportaja yer vererek kanuna karşı geldiğini belirtti.