Goebbels’in eski aşk yuvası Berlin’in başını ağrıtıyor

Doğa içerisinde bir göl kenarında, Berlin’in kırk kilometre kuzeyinde bulunan tarihi binalar, bulundukları Bogensee bölgesinin değerini arttıracağına, Hitler’in propaganda şefi Joseph Goebbels tarafından kullanmış olmasının gölgesi altında sadece sıkıntı veriyor.

Dünya
27 Ocak 2016 Çarşamba

Almanya’nın başkenti Berlin şehrine ait mülklerin portfolyosunun satış haklarını bünyesinden barındıran emlak firmasının yöneticisi Birgit Moehring, mülkü yıllardır satmaya çalıştıklarını fakat müşteri bulamadıklarını söylüyor. En son geçtiğimiz sene satış ihtimali üçüncü kez suya düşünce, satma konusundaki fikirleri değişmiş. Evle ilgili en büyük sorunun, İkinci Dünya Savaşından kısa bir süre önce inşa edilen mülkün, 16,8 hektarlık dev bir arazinin ortasında bulunması olduğu söyleniyor.

1984 yılından beri artık harabeye dönmek üzere olan bina ve arazinin bakımından sorumlu olan Roberto Mueller, pek çok kereler ümitsizliğe kapıldığını ve işten ayrılmayı düşündüğünü paylaşıyor. Altmış bir yaşındaki bekçi, “Kendime soruyorum, neye yarar diye? Tüm tutku ve iş gücümü çürümekte olan bu alana neden vereyim diye düşünüyorum,” diyerek evin Doğu Almanya’nın Özgür Alman Gençliği (FGY)’ne ev sahipliği yaptığı savaş sonrası günleri yâd ediyor.

1950’li yıllarda Stalinci ‘Zuckerbaecker’ stilde inşa edilen anıtvari klasik süslemeli binalardaki konferans salonları, genç komünist bir devlet için sergilenecek değerdeydi.

1989 yılında Berlin Duvarının yıkılmasıyla FDJ kapandıktan sonra kısa bir süre kullanılan ve 2000 yılından beri kapalı olan kampüs, parlak yıllarında dünyanın dört bir yanından gelen, yılda beş yüz öğrenciye ev sahipliği yapmaktaydı.

1990’lı yıllarda, binalar bir Alman sosyal yardımlaşma ve gençlik kuruluşu tarafından, sosyal olarak sorunlu gençlere eğitim verilmesi amacıyla kullanılmıştı.

Mueller, alanda ayrıca bir konferans merkezi, konaklama alanı ve lokantaların bulunduğu fakat buraların 1999 yılı sonunda bakım ve yenilenme masraflarının karşılanamaması sebebiyle kapatıldıkları da söylendi.

 

GOEBBELS’E DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİ

Modern tarihi 1936 yılında başlayan Bogensee’de bulunan ve daha önce Berlin’in politika şefi Gauleiter’in kullanımında olan ahşap ev, otuz dokuzuncu doğum günü şerefine Goebbels’e hediye edilmişti.

Nazi propaganda şefi, evi tanıştığı aktrislerle birlikte olduğu bir aşk yuvası olarak kullanırken, kısa bir süre sonra ev ona yeterli gelmemeye başlamıştı.

Otuz misafir odası, kırk servis odası, garajlar ve sinema salonuna sahip villa, UFA film stüdyolarının ana sponsorluğuyla fon sağlanarak inşa edilmişti. Göle bakan üç manzara penceresinin de halen yerlerinde durdukları söyleniyor.

Berlin ise neo-Nazilerin bir aracı kullanarak mülkü ele geçireceklerinden ve burayı Üçüncü Reich’a adanmış bir mabet haline getireceklerinden endişe ediyor. Moehring, “Sorun şu ki, satıştan sonra ancak en fazla on sene mülkün kullanım şekline müdahale edebileceğiz” diyerek endişelerini açıklıyor.

Doğu Almanya komünist hükümetinin yönetimi altındayken, Goebbels’in ahşap kaplı oturma odası, ücretini ödeyebilen müşterilere banyolu odalarıyla da hizmet veren bir bar olarak işletilmekteydi.

Odalarda, o günlerde bulunması ender olan, telefon dahi bulunuyordu. Şimdi ise hedeflenenin, villayı birine uzun dönem kiralayarak, korumalı yapıyı hâlâ kurtarmaya değecek haldeyken değerlendirmek olduğu belirtiliyor.