Avrupa’da antisemitizm tırmanışta

İsrail Eğitim ve Diaspora İlişkileri Bakanı Naftali Bennett, geçtiğimiz pazar günü gerçekleşen kabine toplantısında, Avrupa’da antisemitizmin daha önce eşi benzeri görülmemiş bir seviyeye ulaştığına dikkat çekti.

Dünya
27 Ocak 2016 Çarşamba

Her yıl Uluslararası Soykırım Anma Günü öncesinde hükümeti bu konuda bilgilendiren Bennett, verdiği istatistiklerle 2015 yılı dünyada Yahudi yaşamı konusunda karanlık bir tablo çizdi.

2015 yılında Batı Avrupa’dan İsrail’e göç eden Yahudi sayısında rekor rakamlara ulaşıldığını belirten Bennett, geçtiğimiz yıl İsrail’e aliya yapan 30 bin kişiden yedi bininin Fransa’dan gelen Yahudiler olduğunu vurguladı.

Kabine toplantısı sonrasında Bennett’ın ofisinden yapılan açıklamada son zamanlarda ortaya atılan bir raporda belirtilen ve Fransız Yahudilerinin yüzde 43’ünün İsrail’e taşınmayı düşündüğünü iddia eden bilginin yanlış olduğu, aslen Fransız Yahudilerinin yüzde 57’sinin İsrail’e göç etmeyi planladıklarının düşünüldüğü bildirildi.

Bennett toplantıda ayrıca bir önceki kasım ayından geçtiğimiz kasım ayına geçen bir yılda Londra’da gerçekleşen antisemit olaylarda yüzde 60 oranında artış olduğunu, Fransa’da 2015 yılının ilk üç ayında da bir evvelki yılın aynı dönemine göre yaşanan antisemit olaylarda yüzde 84 oranında bir artış gözlemlendiğini sözlerine ekledi. Bennett bu verilerin Avrupa ve tüm dünyada Yahudi yaşamının kalitesinin nasıl bir tehditle karşı karşıya olduğunu açıkça sergilediğini, kendisinin bu artışa Avrupa’da doğup büyümüş Müslüman vatandaşların değil, son yıllarda Avrupa’ya gelen göçmenlerin sebep olduğuna inandığını da dile getirdi.

İslami kaynaklı antisemitizm yanı sıra, son zamanlarda ivme kazanan Boykot,Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) hareketinin gördüğü desteğin de Yahudi hayatına ciddi bir tehdit oluşturduğuna işaret ederek, bu hareketin sadece İsrail ürünlerini değil tüm Yahudi temsilcilikleriyle birlikte her türlü Yahudi organizasyonunu da  boykot etmeye çağırdığını hatırlattı.

2013 yılının sonlarında AB Temel Haklar Ajansının raporuna göre ulaşıp bu konuda görüştükleri Avrupa Yahudilerinin üçte birinin hemen hepsi Yahudi olduklarını belli edecek geleneksel kıyafetler ve aksesuarlar kullanmaktan kaçındıklarını, görüşülenlerin yüzde yirmi üçü ise Yahudi organizasyonlarına ve mekânlarına gitmekten çekindiklerini belirtirken, geçtiğimiz ay Marsilya’da üst düzey bir cemaat yetkilisinin saldırıya uğramasının ardından da Fransa, Yahudi vatandaşlarından saldırıya uğramamak için halk içinde kipa takmaya son vermelerini istemişti. Buna tepki olarak bazı Fransız kanun yapıcılar da takke takarak Yahudi seçmenlerine destek vermişlerdi.

İslam kaynaklı antisemitizm ve aşırı sağcı İslam karşıtlığının birbirlerini beslediğini ve her iki tür nefretin de hem İsrail hem de tüm dünyadaki Yahudi cemaatleri için düşmanca hareketlere yol açabileceğine dikkat çeken Bennett, İslam kaynaklı antisemitizmin kötüye gittiği günümüzde genel antisemitizmin de boyut değiştirdiğini ve art niyetli kişilerin kendine insan hakları kuruluşu süsü veren grupların isimlerinin ardına saklanıp tahrik ve nefreti körüklediklerini iddia etti.

Bennett ayrıca Avrupa’daki ülkelerde yaşayan kişiler arasında 2012 yılında yapılan bir araştırmada insanların yüzde kırkının İsrail’in Filistinlileri yok etme amaçlı bir savaş yürüttüğüne inandıklarını söylediklerini de gündeme getirdi.