Holokost kurtulanlarının bayrağı ABD müzesinin oldu

İsrail’de bir açık arttırma evi tarafından satılığa çıkarılan, 2. Dünya Savaşı sonunda Nazi kampından kurtulanları İsrail’e taşıyan efsanevi gemi; Exodus’ün bayrağı, Washington Holokost Müzesinde sergilenecek.

Dünya
26 Ocak 2016 Salı

Söz konusu geminin  İsrail bayrağı, iki zengin Yahudi yardımsever tarafından 144.000 dolara satın alınarak, Washington D.C ‘deki müzeye hediye edildi.

Yaklaşık 6 milyon Yahudi’nin kamplarda katledildiği 2. Dünya Savaşı’nın sonunda, yüzlerce gemi Avrupa’dan binlerce kişiyi bugünkü İsrail topraklarına taşımıştı.

Ancak o günlerin siyasi ortamında İngiliz donanması bu gemilerin İsrail’e gitmesine izin vermiyor, gemileri yolda çevirerek yolcularını  tekrardan İngiliz kontrolündeki Almanya ve Kıbrıs’taki kamplara gönderiyordu.

Holokost kurtulanlarını sonradan ana vatanları olacak İsrail’e taşıyan gemilerin en ünlüsü  Exodus idi.

Exodus, İsrail yolunda 1947 yılında İngiliz donanması tarafından durdurulmuş ve resmi iltica belgesi olmayan 4500 Yahudi tutuklanarak tekrardan Almanya’daki İngiliz kampına yerleştirilmişti.

Holokost kurtulanlarının tekrardan, bu sefer İngiliz kontrolündeki mülteci kampına gönderilmesi 1947 yılında uluslararası basında büyük dikkat çekmişti.

Ölüm kampından sağ kurtulan bu kişilerin yeniden dikenli teller ardındaki resimleri kamu vicdanını rahatsız etmiş ve SS Exodus  gemisi İsrail’e göçün sembolü olmuştu.

1948’de İsrail’in resmen  kurulması ile tüm mahkumlar serbest kalmış ve kanunen İsrail’e göç edebilmişlerdir. 

Exodus gemisinin hikayesi 1958 yılında ünlü yazar Leon Uris’in Best Seller kitabı Exodus’e ilham olmuş, kitap iki yıl sonra Paul Newman’ın başrolü oynadığı aynı adlı filmin konusu olmuştu.