Nazi kampı tatil köyü mü olacak?

2. Dünya Savaşında Nazi Almanya’sının yanında yer alan Faşist İtalyan ordusunun konsantrasyon kampı olarak kullandığı Karadağ’ın Adriyatik Denizindeki küçük adası Mamula, tatil köyü olarak düzenlenecek.

Dünya
21 Ocak 2016 Perşembe

Ancak Karadağ yönetiminin turizmi ve bölgedeki ekonomik faaliyetleri geliştirmek için aldığı karar kampın eski mahkumlarının aileleri tarafından tepki ile karşılandı.

Uluslararası arenada  da tepki alan yatırım projesinin muhalifleri şimdiye kadar hiçbir savaş dönemi esir kampının tatil köyü yapılmadığını, hepsinin bugün müze-anıt olarak ziyaretçilere açıldığını belirtiyorlar. 

Adriyatik denizindeki 200 metre çapındaki kimsenin yaşamadığı küçük adanın şu anda üzerinde bulunan tarihi kalenin yenilenerek lüks bir tatil köyü yapılması planlanıyor. 

Eğer nihai onay gelirse Kotor körfezinde Karadağ ile Hırvatistan topraklarına bakan ada,   Mısır-İsviçre  yatırım şirketi Orascom’a aylık metrekaresi 1.64 dolardan kiralanacak. 

Şirket, içinde, kampta hayatını kaybeden 130 kişi için  hatıra odası ve bir müze  bulunacak ultra lüks tatil köyü için   toplam proje maliyetini 16.3 milyon dolar olarak açıkladı.  

Savaş sırasında 2300 mahkumun kaldığı Mamula adasının otel yapılması projesi, eski BM Genel Sekreteri Boutros Boutros-Ghali tarafından   da zamanında şiddetle kınanmıştı.