Elveda İran, Hoş geldin İsrail

Sudan, ülkede yaşanan iç karışıklıkların ardından İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeyi konuşuyor.

Dünya
21 Ocak 2016 Perşembe

Şimdiye kadar tüm Arap ülkeleri ile olduğu gibi Hartum’un da Kudüs ile ikili diplomatik ilişkileri  normalden çok uzaktı. Ancak son siyasi gelişmeler Sudan’ın Şii-Sunni ekseninde İran’dan uzaklaşmasına, dolayısı ile  diğer körfez ülkeleri ve İsrail’e yaklaşmasına neden oldu.

Ülkede son olarak düzenlenen siyasi bir forumda bir yanda daha demokratik bir devlet şekli gündeme gelirken, bir yanda da İsrail ile diplomatik ilişkileri iyileştirme ilk defa gündem maddesi oldu.

Geçtiğimiz günlerde Hartum’da düzenlenen forumda söz alan konuşmacılar üç defa İsrail ile ilişkileri normalleştirmekten bahsettiler.

Forumda söz alan Sudan Bağımsız Partisi Lideri “ İsrail ile düşman olmanın hiçbir mantığı olamaz” şeklinde konuştu.

Forumda söz alan Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Ghandour ise sözleri ile   İsrail ile yakın ilişkiyi farklı bir boyuta taşıdı. Bakan şöyle konuştu: “İsrail ile ilişkileri  normalleştirmek için gereken neyse yapmaya çalışacağız.”

İlk olarak geçtiğimiz yılın ekim ayında Sudan Devlet Başkanı Ömer Al Bashir’in girişimi ile başlatılan forumlarda ülkenin değişik parti ve grupları söz alarak, anayasal düzenlemeler, temel kişi hakları ve Sudan’ın dış politikasını tartışıyor.

Forumlara katılan muhalif gruplar ülkenin  halihazırdaki dış politikasının değişmesi konusunda argümanlar öne sürüyor.

Bunlardan en çok dikkat çekeni ise, ‘halen ABD tarafından terörizme destek veren ülke olarak nitelen Sudan’ın İsrail ile iyi ilişkiler kurduğu takdirde, Washington tarafından uygulanan  ekonomik yaptırımlardan kurtulacağı ve ekonominin düzeleceği’ şeklinde.