Hindistan’ın askeri kahramanı Jack Jacob hayatını kaybetti

Dünya
21 Ocak 2016 Perşembe

92 yaşında vefat eden Jack Jacob, Hint Yahudi Cemaati tarihinin en yüksek rütbeli subayı idi. Ayrıca ülkenin seçkin ve önde gelen devlet adamlarından biri olan Korgeneral Jacob, 13 Ocak Çarşamba günü New Delhi'de zatürreeden hayatını kaybetti.

Jacob, 1971 yılında Bangladeş'in Pakistan'dan kurtuluşu sırasında Doğu Ordusunu kumanda etmiş ve savaştan sonra Pakistan ordusunun teslim olması ile ilgili pazarlıkları yürütmüştü. 1997 yılında ‘Dacca'nın Kuşatılması: Bir Ulusun Doğuşu’ başlıklı kitabında da yaşadığı bu olayları kaleme almıştı. 

Milletler Topluluğu Yahudi Konseyi Başkanı Lord Mendelsohn Jacob hakkındaki konuşmasında şu sözleri dile getirdi: "Korgeneral Jack Jacob, Hintli savaş kahramanı, gururlu bir Hintli ve gururlu bir Yahudi idi. O, Milletler Topluluğu Yahudi Konseyi kurucusu ve çalışmalarıyla büyük katkılar sağlayan bir insandı. Vermiş olduğu büyük hizmetlerden dolayı Milletler Topluluğu genelinde daima hatırlanacaktır."

Hindistan Başbakanı Narendra Modin, taziyelerini belirttiği tweet’te ise Jacob için şu ifadeleri kullandı: "Ulusumuzun en kritik döneminde verdiği önemli kararlar ve kusursuz hizmetlerinden dolayı her zaman kendisine minnettar kalınacaktır."

1923 yılında İngiliz Hindistan’ı Kalküta’da doğan Korgeneral Jacob, Bağdat Yahudileri soyundan gelmekteydi. 1942 yılında İngiliz Hint ordusunda en yüksek rütbeye kadar yükselmişti. 1978’de ordudan emekli olduktan sonra Goa ve Penjab Hint Devletlerinin valisi olmuştu. 

Jacob, İsrail'i değişik zamanlardaki ziyaretleri sırasında İsrailli lider Şimon Peres ve Yitzhak Rabin ile de yakın dostluklar geliştirmişti.