İsrail filmi Oscar’a aday, ancak bu bir Filistin filmi

Yabancı Dilde En İyi Film dalında İsrail filmi olarak lanse edilen Baba Joon, aday kısa listesine giremedi ancak yönetmeni ve oyuncuları İsrailli Arap olan kısa komedi filmi Ave Maria, Oscar’a aday oldu.

Sanat
18 Ocak 2016 Pazartesi

Filistin filmi olarak jürinin önüne gelen film, İsrail’de Filistin bölgelerinde yer alan bir Hıristiyan manastırında geçiyor.

Komedi olarak işlenen hikayede, Şabat dolayısı ile yolda kalan bir Yahudi ailenin manastıra misafir edilmesi ve rahibelerle aile arasında yaşananlar  anlatılıyor.

Film, Batı Şeria’da İsrail’in askeri varlığı altında yaşayan manastır rahibelerinin sessiz ve izole  hayatını anlatırken, bir yandan da Yahudi yerleşimcilerin dinlerine ve geleneklerine ne kadar bağlı olduklarını beyaz perdeye yansıtıyor.

Film, İsrail’in Nazaret (İsa Peygamber’in doğduğu kasaba) doğumlu, İsrail vatandaşı Arap yönetmen Basil Khalil’in imzasını taşıyor.

Yönetmen, jüri heyetine yönelik açıklamasında Eva Maria için şöyle konuşuyor: “Bir yanda sessiz ve izole yaşayan rahibeler, bir yanda dinine sıkı sıkıya bağlı İsrailli yerleşimciler ve onlar yüzünde bölgede olan İsrail ordusu. Film birbirine hiç güvenmeyen bu grupların başlangıçtaki çatışmasını ve ardından gelen dostluğu, işbirliğini  anlatıyor.

Bu film istenirse ortak bir amaç için farklı görüşteki insanların beraber çalışabilecekleri mesajını veriyor.”

Ave Maria, hiç İsrail finansı almamasına rağmen, tamamen İsrail’de çekildi. İbranice ve Arapça konuşulan filmde tüm oyuncular da İsrail vatandaşı.