Anne Frank’ın günlüğü yayın hakkı tartışmalarına rağmen internette

Holokost’un sembolü haline gelen yayınlardan biri olan ‘Anne Frank’ın Günlüğü’ Fransız bir akademisyen ve bir milletvekili tarafından, günlüğün yayın hakları üzerindeki tartışmaya rağmen, internet üzerinden yayınlandı.

Dünya
13 Ocak 2016 Çarşamba

Yayınlayanlar, Frank’ın Bergen-Belsen Kampında, 15 yaşında hayatını kaybettiği tarihten 70 yıl geçmesiyle, 1 Ocak tarihinden itibaren yayın haklarının zaman aşımına uğradığını iddia etti. 1993 yılında kabul edilen bir AB yasasına göre, bir kitabın yazar veya yazarlarının ölümü üzerinden 70 yıl geçtikten sonra telif hakları sona eriyor. Günlüğü internet üzerinden yayınlayan Fransız Akademisyen Olivier Ertzcheid, kitabı kısıtlayarak yayınlamanın kitabın taşıdığı değerlere aykırı olacağını ve özgürce yayınlanmasının kitabın anısına gösterilecek en büyük hürmetlerden biri olduğunu belirtti. Ertzcheid, günlüğün Felemenkçe orijinalini yayına sundu.  Anne Frank, günlüğünde kendisinin ve ailesinin, Haziran 1942 - Ağustos 1944 tarihleri arasında Amsterdam’da saklanırken yaşadıklarını detaylı şekilde kaydetmişti.

Günlük, Nazi işgalindeki Avrupa’da Yahudilerin yaşadıklarını yansıtması açısından çok önemli bulunmakta. İlk olarak Anne Frank’ın babası tarafından 1947 yılında Felemenkçe olarak yayınlanan kitabın bugüne kadar 30 milyondan fazla kopya satıldı. Günlüğün yayın hakları İsviçre’nin Basel şehrinde bulunan Anne Frank Vakfına ait idi. Vakıf daha önceden bir açıklama yaparak, günlük internette yayınlandığı takdirde yasal işlem başlatılacağını belirtmişti. Vakıf, kitabın yazarın ölümünden sonra yayınlanan bir eser olduğunu, bu sebepten dolayı da telif hakkının 50 yıl uzayacağını savunuyor.  Ertzcheid, kasım ayında günlüğün Fransızca iki versiyonunu yayınlamıştı ve yayıncı kuruluş Livre du Poche’den telif haklarının hâlâ devrede olduğu ve bu kopyaları yayından kaldırmadığı takdirde yasal işlem başlatılacağı yönünde bir uyarı almıştı.