2015’te Aliyalar arttı

Aliyalar üç ülkeden geliyor

Dünya
13 Ocak 2016 Çarşamba

Derleyen: Roksi LEVENT

 

Yahudi Ajansı, 2015 Aliya oranlarının, son 12 yılın en yükseği olduğunu belirtti. Aliyaların büyük bölümü ise, dikkat çekici bir biçimde sadece üç ülkeden geliyor: Fransa, Ukrayna ve Rusya.

İsrail Meclisi Knesset resmi bir ‘Aliya Günü’ konusunda oylama yapmaya hazırlanırken, Yahudi Ajansı’nın yeni yayınladığı rakamlara göre 2015’te Aliya yapanların sayısı son on iki yılın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. İsrail, Geri Dönüş Yasası çerçevesinde yalnızca geçtiğimiz yıl yaklaşık 30.883 yeni göçmeni ülkesine kabul etti. Bu rakam ülkenin toplam nüfusunda yüzde 0,4’lük bir artış anlamına geliyor. Yahudi Ajansı, İsrail’e göçün 2016’da da artmaya devam edeceğini öngörüyor.

 Aliya yapanların sayısı artarken, İsrail’e göç edenlerin çoğunluğunun yalnızca üç ülkeden geliyor olması tehlike sinyalleri veriyor: Fransa (2015’te tahmini 7.900 göçmen), Ukrayna (Ukrayna Yahudilerinin yüzde 11’ine denk gelen 7.300 göçmen) ve Rusya (6.800 göçmen). Nüfus istatistikleri araştırmacısı Dr. Sergio Della Pergola’nın 2013 senesinde yayınlandığı bir rapora göre Yahudi Diasporası 7,84 milyon Yahudi’den oluşuyor. En yüksek sayıda Aliya yapanların geldiği üç ülkedeki toplam Yahudi nüfusu 730 bin kişi. Bu da günümüzde Aliyaların yüzde 70’inin Yahudi nüfusu, Diaspora’da yaşayan toplam Yahudilerin yüzde 10’undan azını teşkil eden ülkelerden yapıldığını gösteriyor.

Göçlerin başlıca etkileri İsrail’de değil, Diaspora’da hissedilecek. Brezilya Yahudilerinin yaklaşık yüzde 0,5’i ve Belçika Yahudilerinin yaklaşık yüzde 1’inin 2015’te Aliya yaptığı göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu ülkelerde bu eksilme oldukça dikkat çekiyor. Küçük cemaatler için ailelerin kaybedilmesinin cemaatlerin uzun vadeli yaşayabilirlikleri açısından bariz olumsuz etkisi bulunuyor. Yahudi Ajansı’nın Uluslararası Sözcüsü Avi Mayer, konuyla ilgili olarak, “Bu cemaatlerdeki okul çağındaki Yahudi çocuklar her okul döneminde sınıflarında her geçen gün daha çok boş sandalye görüyor. Sinagoglarda da koltuklar fark edilir derecede boş kalıyor” dedi. İsrail’in yeni göçmenleri İsrail’in kozmopolit yapısına katkıda bulunmaya devam edecek, ancak ülkeyi gerçek anlamda dönüştürecek yeni bir dalga olasılığı -Fransa’dan gelenler dışında- şu an için düşük görünüyor. Yahudi Ajansı’nın yayınladığı bu rakamlara göre İsrail toplumunun geleceğinin önemli bir bölümü hâlihazırda ülkenin parçası olanlar ve onların ataları tarafından belirlenecek. Göçü teşvik etmeyi kalkınma için bir kaynak olarak gören bir ülke için, yalnızca bu durum bile kendi zorluklarını beraberinde getirecektir.