İsrail Başbakanı Netanyahu: “İsrail, Arap ve Yahudi vatandaşları arasında farklılık gözetmemeli

Kabine toplantısında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Arap ve Yahudi vatandaşlar arasında önemli farklar bulunduğunu, Arap kesimine daha fazla kaynak aktararak bu farkı daraltmaya niyetli olduklarını belirtti. Netanyahu ayrıca kanunların uygulanışı açısından da fark gözetilmemesi gerektiğini söyledi.

Dünya
13 Ocak 2016 Çarşamba

İki hafta önce hükümet Arap şehirlerinin iyileştirilmesi için 15 milyar şekel (yaklaşık 4 milyar dolar) tutarında bir yatırımı onaylamıştı. Bunun yanı sıra burada yaşayan cemaatin yasadışı silahlarına el konulması yönünde adımlar atılmasının gerektiğinin altı çizilmişti.

Pazar günü ise İsrail kabinesi Dürzü ve Çerkez nüfus için 2 milyar şekel tutarında bir paketi onayladı. Bu kesim İsrail’de askere gidiyor ve kendilerini İsrail vatandaşı olarak benimsiyor. Netanyahu vatandaşlık bağı olan herkes için eşitlik vadederken bunun hem kaynaklar ve kanunlar, hem de haklar ve yükümlülükler söz konusu olduğunda geçerli olduğunu söyledi. Netanyahu dini ve etnik farklılıkların sebep olduğu eşitsizliğin kuşaklardan beri süregeldiğini ve buna son verilmesi için ulusal bir gayret gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Yapılan milyarlarca şekellik yardıma paralel olarak kanunların Arap sektöründe uygulanabilmesiyle ilgili bir planın yapılması gerektiğini belirten Netanyahu, aksi takdirde eğitim, altyapı veya herhangi bir ekonomik yatırımın devam edemeyeceği uyarısında bulundu. Netanyahu’nun “Bu iki proje yani kalkınma ve yasaların uygulanması iç içedir. Başta Arap vatandaşları olmak üzere tüm İsrail vatandaşlarının faydasına olacaktır,” sözleri muhalefetten “Başbakan ülke çapında inşaattan bahsediyor gibi, hâlbuki söz konusu toplumlarda altyapı bile çökmek üzere,” eleştirisi ile karşılandı. Arap Birleşik Listesi Parti Başkanı Ayman Odeh, Netanyahu hükümetinin, koyduğu yasalarla Arap yerleşimlerinde inşaatı ve kalkınmayı yasal yöntemlerle yapmak için şans bırakmadığını, o yüzden kendisinin aslında yasadışı inşaattan bahsettiğini söyledi.