GKD için kahkaha zamanı

Bir kahkaha tufanı… Ray ve Michael Cooney’nin kolektif çalışması. ‘Tom Dick ve Harry’, namı diğer ‘Bela Kardeşler’.

Toplum
13 Ocak 2016 Çarşamba

FERİDE PETİLON

Foto: Loni İZEREL

GKD’nin tiyatro gündemi bu sezon oldukça yoğun. Provalar provaları kovalarken bugünlerde heyecan dorukta. Oyuncular performanslarını en iyi şekilde ortaya koymayı düşünürken dekor, kostüm sorumluları, sahne amirleri, yönetmen ve GKD tiyatro sorumluları oyunun aksamaması için ellerinden geleni yapıyorlar. “Bela Kardeşler” adlı oyun seyircinin beğenisini toplamak için geriye sayımı başlattı… 23 Ocak tarihinde Şişli Kent Kültür Merkezinde GKD Tiyatrosu için perdelerini açacak

Oyuncular ve ekip ile prova arasında sohbet ettik.

GKD Tiyatro sorumlularından Lazar Toledo, “GKD Tiyatrosunun sorumlusu olduğum günden itibaren çok çeşitli tarzlar denedik. Hepsinin kendine göre zorlukları var. Müzikaller detaylı, dramlar oyun gücü ve özel performans gerektiriyor, güldürmek ise ağlatmaktan daha zor. İnsanlar hayatın zorlukları karşısında gözyaşlarını tutamamakta. Gülmek ise bir ihtiyaç. Bu yıl Ray Cooney’nin oğlu ile birlikte kaleme aldığı bir eseri sahneye koyduk. Ekibimiz son derece profesyonel bir tavır ile çalışıyorlar. Keyifli provalar yorgunluk ile devam ediyor ama ekip mutlu. Herkes kendi yaşamından zaman ayırarak çalışmak zorunda” diyerek söze başlıyor ve oyun hakkında ser verip sır vermiyor.

Sözlerine, “Bildiğiniz gibi yazarın tarzında bol miktarda kapı, hızlı tempo, yanlış anlaşılmalar, tuhaflıklar var. Vodvil biraz durum komedisi olduğundan bir an dramatik bir roldeyken, oyuncunun bir anda kahkaha atması gerekebiliyor. İşte bizim oyunumuzda da bunun dozunu ayarlayan ve oyunu günümüze ve bize uyarlayan, yönetmenimiz Aksel Bonfil var.

Yönetmen Aksel Bonfil:  Gülmeye ihtiyacımız var

 “Toplum olarak gülmeye ihtiyacımız var. Şöyle sağlam bir kahkaha o kadar çok şeyin ilacı ki. 2016 yılında herkesin bambaşka beklentileri var. Aklıma gelen ilk kelime hoşgörü oldu. Birbirimize daha hoşgörülü olduğumuz bir yıl olur umarım. Biraz gülsek o da olacak aslında. Biraz gülsek, canımızı sıkan trafiği dert etmeyeceğiz bile. Biraz gülsek, ses yapan yan komşuya söylenmeyeceğiz. Biraz gülsek, her şeyin eninde sonunda yoluna gireceğine yürekten inanacağız. Milyonlarca farklı cümle kurulabilir bu başlangıçla.

Televizyonda ve sinemada gözle görülür bir komedi artışı oldu. En çok izlenen filmlere ve dizilere baktığınızda genellikle romantik ve komedi türleri yükselişte. Bunun elbette ki sosyolojik bir karşılığı var. Gündemin buhranından kurtulmak isteyen keyifli vakit geçirebileceği fırsatlar arıyor. Siz de bunlardan biriyseniz doğru bir yere geldiniz. Bizi gülmek iyileştirecek.”

Şimdi de sözü oyuncularımıza bırakıyoruz

Rana Halet: Uzun süredir GKD oyunlarında sahne alıyorum, her sene farklı oyunları seyircimizin beğenisine sunmaya çalışıyoruz. Sanırım bu oyun en komik olanlarından olacak. Bizler provalarda çok güldük, çok eğlendik. Umarım bu enerjimizi seyircimize de yansıtabiliriz.

Lili Doenyas: Bu sene ilk defa GKD Tiyatro gurubuna katıldım. Aralarında yeni olmama  rağmen hiç yabancılık çektirmeyip beni sevgi ve samimiyetle kucakladılar. Umarım bu güzel oyunda herkes güzel vakit geçirip bol bol güler çünkü ben çok eğlendim.

Diana Gabay: 22 senelik tiyatro hayatımda  bir ilki yaşadım, polis oldum. Ekip harika, oyun acayip komedi. Gelmezseniz üzülürsünüz, çünkü gülmeniz garanti.

Nedim Pinto: ‘Beğenmedim’ diyemeyeceksiniz çünkü çok  güzel bir oyun; biz çok eğlendik.

Deyvi Mulinas: Hayatta herkesin kahkaha atmaya, gülmeye, keyifli vakit geçirmeye ihtiyacı var. ‘Bela Kardeşler’ bunu garanti ediyor. İki senemi geçirdiğim bu güzel insanlarla yeniden aynı kadroda olmak benim için hem keyifli hem de gurur verici. Oyunumuza gelin ve eğlenin.

Leon Seloni: Yine GKD’den güzel bir komedi. ‘Bela Kardeşler’ güldüren düşündüren güzel bir oyun. Tiyatro GKD’de izlenir.

Tuna Sarfati: Bu sene yine komedi bir oyun ile sahnedeyiz. Tiyatro severleri bizi izlemeye bekliyoruz.

Leon Menda: GKD Tiyatro ekibi demek yüreği  kocaman bir aile demek. Ben de dostlarımla  bu kocaman bütünün  küçücük  bir parçası  olarak bu seneki oyunda siz sevgili seyircilerimize hoş dakikalar yaşatmak üzere perde diyor ve bizleri seyrederek vereceğiniz o sonsuz desteğe şimdiden teşekkür ediyorum.

Moiz Pinto: GKD Tiyatro ekibi olarak bu sene hareketli ve bol kahkahalı güzel bir oyunla seyirci karşısına çıkıyoruz. Neşe içinde sürdürdüğümüz provaların sonuna geldik nihayet. Artık perde deme zamanı. Dileğimiz ekip olarak provalarda yakalamış olduğumuz bu güzel  sinerjiyi oyunumuzu izlemeye gelen seyircilere aktarmak ve hoşça  zaman geçirmelerini sağlamak. Umarım başarır ve oyun sonunda hak edilen alkışlarla ödüllendiriliriz. (Oyun esnasında da alkışlarla oyunu bölmek serbest tabii ki)
Bizi profesyonel hayatının tecrübeleriyle bu oyuna hazırlayan genç yönetmenimize ve bize her konuda yardımcı olan sevgili başkanımıza teşekkür etmek isterim. Ayrıca oyunda emeği geçen tüm sahne arkası emekçi arkadaşlarıma da  ayrı ayrı teşekkürler. Hepsi biz sahne önünde olanlar kadar alkışı hak eden kişiler. Son söz olarak belirtmek isterim ki; GKD Tiyatro ailesi çok büyük bir aile ve bende bu ailenin bir ferdi olmaktan büyük gurur duyuyorum.