“Bir zamanlar adı Mısır olan cennet”

Holokost belgeselleri ile ünlü yönetmen Ruggero Gabbai’in yaptığı belgesel film, geçtiğimiz ay Kudüs’te Sinematek Filmleri kapsamında gösterildi.

Dünya
11 Ocak 2016 Pazartesi

‘Bir zamanlar Adı Mısır Olan Cennet’,  20. yüzyılın ilk yarısında Kahire kafelerinde Yunanca, İtalyanca, Fransızca, İngilizce ve Arapça konuşulduğunu, onlarca farklı  kültürün nasıl ahenk içinde yaşadığını, yaklaşık 80 bin Yahudi Mısır vatandaşının, ülke siyaseti ve ekonomisine yön verdiğini anlatıyor.

Film, 1956’da Süveyş krizi ile başlayan Yahudi göçünün, Mısır’ın entelektüel kültürüne büyük bir darbe vurduğunu  beyaz perdeye yansıtıyor.

Filmde Mısır doğumlu  ünlü yazar, antropolog ve gazetecilerin hayatlarından kesitler verilerek Kahire’nin bir zamanlar  cennet olduğu anlatılıyor.

Ünlü yemek kitabı yazarı ve antropolog Claudia Roden, (1936 Kahire doğumlu), yazar Andre Acıman (1951 İskenderiye doğumlu), Wall Street Journal gazetecisi ve yazar Lucette Lagnado filmde anlatılanlardan sadece  birkaç örnek.

Film ayrıca, Arap-İsrail savaşlarının ertesinde ülkeden kaçan bu insanların hep bir sıla özlemi içinde yaşadıklarını, bu zorlama göçün, ne Mısır’a ne de memleketlerinden koparılan Mısırlılara bir fayda getirmediğini anlatıyor.

Belgeselde büyük servet ve ün kazanmış bu insanların doğdukları topraklar olan İskenderiye ve Kahire’den söz açılınca nasıl duygusallaştıklarını görmek mümkün.

Babası  Mısır doğumlu olan Gabbai, film için şöyle konuşuyor: “Bu belgesel bir zamanlar farklı lisanları konuşan, farklı kültürleri, dinleri  olan  insanların nasıl bir arada uyum ve refah içinde yaşayabileceklerini göstermek açısından son derece önemli.”