“Nefretin üstesinden sevgi ile gelebiliriz”

Yukarıdaki sözler bir senede iki büyük terör saldırısı ile sarsılan Fransa’nın Yahudi Cemaati Baş Hahamı Haim Korsia’ya ait.

Dünya
8 Ocak 2016 Cuma

Pınar Kılavuz Ekerbicer 07-01-2016

Fransız İTÉLÉ kanalında Bruce Toussaint’in sorularını cevaplayan Rav Korsia, saldırıların Fransız halkını birleştirmesinin çok önemli bir güç olduğuna dikkat çekti, ve toplumda oluşan nefret duygusunun üstesinden  ancak sevgi ile gelineceğini belirtti. 

Korsia,   “Olayların üzerinden bir sene geçti ve bu hafta anma törenleri ile geçiyor. Sizce, Charlie Hebdo için yapılan anma törenleri Yahudi market  Hyper Cacher için yapılanlardan daha mı fazla gündemde?” şeklinde bir soruya şöyle cevap verdi:

 “Böyle bir şey düşünmüyorum. Geçtiğimiz salı günü Cumhurbaşkanı François Hollande ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo eşliğinde, terör saldırılarında yaşamını yitirenlerin aileleri ile beraber Charlie Hebdo ve Hyper Cacher’in önüne birer plaket çakıldı. Bu törenler esnasında herkes beraberdi. Bu beraberlik çok önemli, buna sahip çıkılmalı.” 

Rav Korsia, Fransa Yahudi Cemaatinin geçen bir senede yaşadıklarını da değerlendirdi.

 Yahudilerin tedirginliğinin daha önceye dayandığını belirten Korsia, 13 kasım saldırılarından önce, terörün hedefinde gazetecilerin, Yahudilerin ve polislerin olduğu düşünülüyordu. Fakat 13 kasımda bu algı değişti, esas hedefin bizim yaşam tarzımız olduğu anlaşıldı.   Tek çaremiz bir olmak, birlik olmak. Kendi içimizde ayrışmayalım, biz ulusal bir cemaatiz. Nefretin üstesinden sevgi ile gelebiliriz.”  dedi.