Çin borsası dünya borsalarını etkiledi

Çin piyasalarında esen soğuk rüzgarlar devam ediyor. Son olarak devletin sigorta olarak bilinen limitleri kaldırması son anda en büyük iki gösterge olan ‘Shanghai Compozite’ ve ‘Shenzgen Compozite’ indekslerini uçurumun kenarından aldı.

Dünya
8 Ocak 2016 Cuma

Son satışlar ile Shanghai birleşik indeksi yüzde 10 değer kaybederken, Shenzgen indeksi yüzde 14.3 değer kaybetti. 

Genelde birleşik indeks yüzde 7’nin üstünde değer kaybettiğinde borsa otoritesi sigorta limiti kuralını devreye koyuyor ve tüm işlemleri daha fazla satış olmasın diye askıya alıyor.

Geçtiğimiz perşembe günü olan sert düşüş bir günde limitleri geçince borsa otoritesi iki defa günü erken kapamak zorunda kaldı. 

Ancak bu kuralı bilen borsacıların elindeki hisseleri indeks rekor düşüş yapmadan satmak istemeleri, dolayısı ile borsanın tamamen çökme riskini değerlendiren otoriteler, sigorta limitini devre dışı bıraktı. 

Çin borsası ABD marketlerini de etkiledi. 2016 yılının ilk günlerinde Dow Jones indeksi 911 puan kaybederek, başka bir deyiş ile yüzde beş değer kaybetti. 

Bu durum,  FactSet istatistiklerine göre, 1897’den beri  borsaların en kötü yeni yıl açılışı oldu. 

Hem Dow Jones hem de Nasdaq geçtiğimiz perşembe günü resmen teknik nedenlerden dolayı kapalı ilan edildi. Uzmanlar bu durumu her iki indeksin de yüzde 10’luk bir düşüş yaşayacağının sinyali olarak değerlendiriyorlar.