Rav Dr. Levi Cooper ve Pardes öğrencileri İstanbul’da

Toplum
7 Ocak 2016 Perşembe

Üniversite mezunu kadın ve erkeklere geleneksel Yahudi metinlerini, güncel fikirlerini ve kişisel kimliklerini derinlemesine araştırmak için zegin bir sistem sunan Pardes Yahudi Çalışmaları Enstitüsü öğrencileri, her sene farklı gruplarla Rav Dr. Levi Cooper ile 2014’ten beri her sene İstanbul’a gelip interaktif etkinlikler düzenliyor. Öğrenciler, İstanbul’a geldiklerinde Türk Yahudi misafirperverliğini, onları sevgiyle konuk eden evlerde deneyimliyor ve her sene ülkeler arası yeni dostluklar kuruluyor, kültür alışverişi yapılıyor. İstanbul’da oldukları kısa süre içinde cemaatin farklı kesimleriyle bir araya gelen öğrenciler, bu çerçevede Ulus Özel Musevi Okulları’nda, Alef’te, çeşitli sinagoglarda,  yaşlılar evi ve benzeri yerlerde faaliyetler düzenleyerek olabildiğince çok kişiye ulaşmaya çalışıyor.

70 Pencere/Shivim Panim organizasyonu ile bu ziyaretlerinde ele alacakları konulardan bazıları: ‘Liderler ve Cemaat-Cemaat içerisindeki liderlerin verdiği her karara toplum uyuyor mu? Uymalı mı? Uymazlarsa ne olur?’, ‘Liderlik-Yenilikçilik mi  yoksa Korumacılık mı’, ‘Tu Bişvat- Ağaçlar ve Hayatımız’, ‘Doğanın Mesajlarını Okuyabilmek’.

2015 programlarını Edirne Sinagogunun açılışına göre ayarlayan ve bu tarihi günü neşeyle, danslarla hep birlikte yaşayan Pardes ekibi, bu yıl da Çanakkale ve Gelibolu’yu ziyaret edecek.

 

Rav Dr. Levi Cooper kimdir?

Pardes’te Maimonides, Midraş ve Hasidut dersleri veren Dr. Levi Cooper, Bar-İlan Üniversitesinin Hukuk Fakültesinde doktora yaptı. İsrail Barosu üyesi Cooper, Bar-İlan Üniversitesinin Hukuk Fakültesinde konuk profesör olarak eğitim veriyor. Hukuk ve Yahudi çalışmaları konusunda birçok makalesi olan Rav Cooper, liseler için eğitim materyalleri de hazırlıyor. Jerusalem Post gazetesinde bir sütunu bulunan Cooper, ayrıca Bar-İlan Üniversitesi bünyesindeki Lookstein Center tarafından yayınlanan Jewish Educational Leadership (Eğitimsel Liderlik) dergisinin yardımcı editörlüğünü yapıyor.