Yeşiva mezunu kadın ABD’de Ortodoks haham oldu

Ortodoks kadınlara dini liderlik eğitimi veren Yeşiva Maharat’ın mezunlarından biri, ilk defa bir Amerikan Ortodoks sinagogu tarafından haham olarak işe alındı.

Dünya
6 Ocak 2016 Çarşamba

Yahudi Ortodoks kadınlarına cemaat ve dini lider olmaları için eğitim veren Yeşiva Maharat’ın mezunlarından Lila Kagedan’ın ABD’de bir Ortodoks sinagog tarafından haham / rabbi olarak işe alındığı bildirildi. Yeşiva’nın mezunları bugüne kadar genelde ‘kadın ruhani lider’ anlamına gelen Maharat unvanını kullanıyor, olası tepkilerden dolayı rabbi / haham unvanını kullanmıyorlardı.

Londra’da yayınlanan Jewish Chronicle’a röportaj veren Kanada asıllı Lila Kagedan genelde Rabbi dendiğinden insanların aklında farklı bir görüntü geldiğini kabul etti, bu bakımdan değişimin zor ve korkutucu olabildiğini söyledi. Kagedan, kendisini rabbi olarak kabul eden ve işe alan cemaat / sinagogun ismini ise vermedi.   Yeşiva Maharat 2009’da Rabbi Avi Weiss ve kendisinin eğiterek Rabba (kadın haham) unvanını verdiği Sara Hurwitz tarafından kurulmuştu.