"Yakınlaşma aklın gereği"

Türkiye – İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönündeki görüşmelerin siyaset gündemine oturduğu bugünlerde uzmanlar, bölgenin mevcut durumunda, iki ülke arasındaki yakınlaşmanın gerekli ve iki taraf için de faydalı olduğunu savunuyor.

Dünya
6 Ocak 2016 Çarşamba

  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Suudi Arabistan gezisinden dönerken uçakta gazetecilerin sorularına “İsrail, bölgede Türkiye gibi bir ülkeye muhtaçtır. Bizim de İsrail’e ihtiyacımızın olduğunu kabul etmemiz lazım” yanıtı iki ülke arasındaki görüşmelerin olumlu yönde ilerlediği şeklinde yorumlandı. Bazı kesimlerin, özellikle kimi İslami çevrelerin hala eleştirdiği normalleşme süreci, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri ile yeniden ülke siyasi gündeminin ilk sırasında otururken uzmanlardan gelişmeleri Şalom için değerlendirmelerini istedik. 

 

HİKMET ÇETİN: İKİ ÜLKENİN İŞBİRLİĞİNE İHTİYACI VAR

  Eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, iki ülkenin de yakın geçmişte bazı hatalar yaptığını belirtirken, normalleşme yolunda atılan adımların mutlaka neticelendirilmesi gerektiğini savundu. İsrail’in, özellikle ABD Kongresinde her zaman Türkiye lehine adımlar attığını savunan Çetin, “Ortadoğu’nun içinde bulunduğu ortamda iki ülkenin işbirliğine ihtiyacı var” dedi.

 

AHMET HAN: NİYET VAR SONUCA ULAŞMAK LAZIM

  Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Han, iki ülke arasındaki ilişkilerin iki boyutta değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Dış politika, güvenlik, enerji gibi konuları kapsamına alan reel politik boyutun ilişkilerin yapılandırılacağı ana zemini oluşturacağını savunan Han, ilişkilerin sosyal boyutunun ise uzun vadede iki ülkenin ilişkisinin sürdürülebilir olmasını sağlayacağını belirtti. Mevcut yakınlaşmanın sonuca ulaşacağı yorumunu yapmak için erken olduğunu belirten Han, “Zemin hep vardı ancak şimdi niyetin de ortaya çıkması sonuca ulaşmak açısından önemli” dedi.

 

SALİH BIÇAKÇI: LİDERLERİN TABANA VERDİKLERİ MESAJLARI İYİ OKUMAK GEREK

  Türk halkının büyük bölümünün İsrail’i düşman gördüğü gerçeğinden yola çıkan Kadir Has Üniversitesi’nden Doç. Dr. Salih Bıçakçı da, iki ülkede de liderlerin tabana verdiği mesajların iyi okunması gerektiğini savundu. Şu anki görüşme şartlarının ne olduğunun bilinmediğini hatırlatan Ortadoğu uzmanı, “İsrail, kendisini Türkiye – Rusya arasındaki çıkmazın telafisi olarak görmek istemiyor” dedi. Bıçakçı, İsrail’in gazını Avrupa’ya satmak için bir ortağa ihtiyacı olduğunu belirtirken, “Türkiye’nin de enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye ihtiyacı var” dedi.