Netanyahu’dan Arap vatandaşlara çağrı

İsrail vatandaşı bir Arap’ın, Tel Aviv’deki bir bara düzenlediği ve iki kişiyi öldürdüğü saldırıdan sonra İsrail Başbakanı Netanyahu, ülkesinin Arap vatandaşlarına seslendi. NETANYAHU, “Tüm İsrail vatandaşlarını, özellikle de Müslüman vatandaşlarımızı tahrik, kışkırtma, nefret ve bağnazlık yerine birlik, beraberlik ve barış yoluna davet ediyorum” dedi.

Dünya
6 Ocak 2016 Çarşamba

Polisin şüpheli saldırganı belirlemesinden kısa bir süre sonra açıklamada bulunan Netanyahu, İsrailli Arapların yaşadığı bölgelerde ayrımcılıkla savaşılması ve tahrik suçlarına karşı yasaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Netanyahu, “İsrail vatandaşı birçok Müslüman şiddet karşıtı ve yaşadıkları bölgelerde yasaların iyileştirilmesi için sürekli talepte bulunuyorlar. Öte yandan, radikal İslamcılar İsrail’deki Arap vatandaşlarını hedef almış durumdalar. Camilerde, eğitim sisteminde ve sosyal medyada sürekli İsrailli Araplara yönelik kışkırtıcı söylemlere rastlıyoruz” diyerek bu tarz suçların önüne geçmek için çalışmalara devam edeceklerini vurguladı.

Devlet içinde başka bir devletin olmasını istemediğini söyleyen İsrail Başbakanı, “Bazı vatandaşlarımız İslam karşıtlığının olduğu, yasa dışı silahların eğlence sırasında sıkıldığı, yasaların tam olarak icra edilmediği ve sayısız suçun işlendiği bölgelerde yaşıyor. Ancak bu devir kapandı,” diyerek sözlerine devam etti. Netanyahu, “Bu ülkede yaşayan istisnasız herkesten yasalara uymalarını istiyoruz. Bu ülkede yaşayan bir kişi, “Bir İsraillinin tüm haklarına sahibim ancak sadece bir Filistinlinin sorumluluklarını yerine getireceğim” diyemez. İsrailli olmak isteyen herkes bir bütün olarak İsrailli olmalı. Haklar ve sorumluluklardan öte bir vatandaşın en önemli görevi yaşadığı ülkenin kanunlarına uymaktır” dedi. İsrail ordusunda askerlik görevini yerine getiren İsrailli Arap vatandaşlarını öven Netanyahu, “Tüm İsrail vatandaşlarını, özellikle de Müslüman vatandaşlarımızı tahrik, kışkırtma, nefret ve bağnazlık yerine birlik, beraberlik ve barış yoluna davet ediyorum,” diyerek sözlerini noktaladı.