Mısır büyükelçisi yeniden İsrail’de

Mısır, üç yıllık bir aradan sonra İsrail’e büyükelçi atadı. Yeni büyükelçi, 1 Ocak’ta İsrail’e giriş yaptı. MURSİ yönetimindeki Mısır, 2012 yılında İsrail’in Gazze operasyonunu protesto etmiş ve büyükelçisini geri çekmişti

Dünya
6 Ocak 2016 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, büyükelçinin dönüşünü memnuniyetle karşılarken, “büyükelçinin gelişi bölgemizdeki merkezi konumdaki önemli bir ülke ile olan ilişkimizin daha da gelişmesi ve güçlenmesine olanak sağlayacak” açıklamasını yaptı.

2012 yılında İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği askeri harekâtı protesto eden Mısır, büyükelçisini geri çekmişti.  Söz konusu dönemde Mısır’da yönetimi Muhammed Mursi elinde tutuyordu. 2013 senesinde yapılan ve Mursi’nin yönetimden indirilmesi ile sonuçlanan darbeden bu yana, İsrail ve Mısır’ın ilişkileri istikrarlı olarak gelişiyor. Eylül ayında İsrail, başkent Kahire’deki elçiliğini tekrar hayata geçirmişti. Dört yıl önce, Gazze’de bir grubu takip eden İsrail kuvvetlerinin kazara beş Mısır polisini öldürmesini protesto eden kalabalık Kahire’deki elçiliği kırıp dökmüştü.