“İran-Suudi Arabistan çatışması Suriye savaşını körükler”

Suudi Arabistan ile İran arasında temeli mezhep ikilemine dayanan çatışmanın Suriye’de iç savaşın bitme ihtimalini azaltıyor.

Dünya
5 Ocak 2016 Salı

CNN’den Elise Labott ve Jamie Crawford’un haberine göre, iki petrol zengini ülkenin bu çatışması ABD’nin Suriye’deki iç savaşı bitirmek için yaptığı diplomatik girişimleri de tehlikeye atıyor. 

Eğer bu çatışma patlak vermese idi ABD ve müttefikleri, İran ve Suudi Arabistan’ı hem Suriye’de  barışı sağlamak  için hem de IŞİD’e karşı  ortak tutum almak için bir araya getirebileceklerdi.

CNN’e konuşan ABD’li diplomatlar, halihazırda iki ülke arasında diğer Sünni devletlerin Suudi Arabistan safında yer alarak  gelişmesi ile alevlenen  krizin, Ortadoğu’yu çok daha büyük bir sorunla karşı karşıya bırakma riski olduğunu belirtiyorlar. 

Şii Seyh Nimr’in  Suudi Arabistan’da idam edilmesi ardından misilleme olarak Suudi Arabistan’ın Tahran Elçiliği’nin yakılması iki ülke arasındaki ilişkileri kopardı. Hem Tahran hem de Riyad diplomatik misyonlarını geri çekme kararı alırken, Bahreyn ve Sudan, İran ile ilişkilerini kestiler. 

ABD Dışişleri Bakanlığının önemli eski diplomatlarından Nicholas Burns konu hakkında görüşlerini şöyle özetliyor: “İran ve Suudi Arabistan iki anahtar ülke olarak masaya oturup ödün vererek bu sorunu (Suriye İç Savaşı ve IŞİD sorunu) çözecekken, şimdi bunu gerçekleştirmek her zamankinden çok daha zor oldu.”