Yahudi din okulundan dünya şampiyonluğuna

Tamamen dindar Yahudi bir çevrede büyüyen, anne babasının boşanmasının yarattığı üzüntüyü atlatmak için kick boksa başlayan, 20 yaşındaki İsrailli kızın şampiyonluk hikayesi film karelerini aratmıyor.

Kültür
4 Ocak 2016 Pazartesi

İki ay evvel, altı yıldır dünya şampiyonluğunu elinde bulunduran Sırplı rakibini yenerek dünyanın en iyisi olan Nili Block, spor kariyeri uğruna biricik aşkını bile ikinci plana atmaktan çekinmemiş. 

60 kilo kategorisinde rakibi Maria Malnika’yı  birkaç dakikada eleyerek şampiyon olan kızın yetiştiği dindar çevre, dövüş sanatları dünyası ile tam bir tezat teşkil ediyor. 

 ABD Baltimore’da doğan ve altı kız kardeşin en küçüğü olan Block’un spor kariyeri on yıl evvel başlamış.

Block,  10 yaşında iken, evdeki olumsuz atmosferden etkilenmemesi için ilk olarak Muay Thai adlı dövüş sporu okuluna götürülmüş. Block burada sonradan onu dünya şampiyonluğu için çalıştıracak ustası Benny Cogan ile tanışmış.

11 yaşında anne baba arasındaki çatışma boşanma ile sonuçlanınca dövüş okulu öğrencileri küçük kız için ikinci bir aile olmuş. 

Muay Thai ustası Benny Cogan,  o günden sonra  küçük kız için sadece bir antrenör değil aynı zamanda  bir baba figürü olmuş. 

Block, aile evinden  kaçıp sığındığı bir mekan olarak nitelediği Uzakdoğu sporları okulunda geçirdiği o yılları şöyle anlatıyor: “ Diğer öğrencilere göre daha küçüktüm, onların üniversiteye ve askere gitmelerine tanık oldum. Kendi kendime dedim ki bir gün ben de onlar gibi olacağım. Zamanla spor arkadaşlarım ailem gibi oldu. Onların dünyası anne babamın boşanmasından kaçtığım bir alem oldu benim için. Onlardan olgunluğu, büyük bir kız olmayı öğrendim. Ve bu spor okulu beni ben yaptı.” 

Yedioth Aharonot gazetesi dindar bir liseden mezun olan kıza okul yönetiminin dövüş sanatları yapmasına nasıl tepki verdiğini de  sordu. 

Block bu soruya dindar okulun, öğrencilerin spor seçimlerine karışmadığını ve bu konuda laik okullardan farksız bir yaklaşım içinde olduğunu belirtti. 

Block, “Yahudi dindarlığı konusunda kendini nasıl tarif ediyorsun?” sorusuna ise şöyle cevap verdi: “ Ben Yahudi ve dindarım, herkes kendi dinini nasıl yaşamak isterse yaşar. Ben kaşerut ve Şabat’a bakarım.”